ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Kvinnor, skippa Nobelfesten i år och ta ställning

Insändare · 29 Nov 2017
Uppdaterad 29 Nov 2017
Biståndsminister Isabella Lövin (MP) dansar med sin partner Lasse Nilsson och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) dansar med sin hustru Jennie under dansen efter Nobelbanketten i Stockholm 2016.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) dansar med sin partner Lasse Nilsson och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) dansar med sin hustru Jennie under dansen efter Nobelbanketten i Stockholm 2016. Foto: Henrik Montgomery/TT


Nu har alla ni kvinnor chansen att göra en aktiv handling. Utebli från Nobelfesten. Vilken effekt det skulle få om enbart män syns i salen, om varannan stol står tom längs borden, skriver dagens insändarskribent.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När ledare, chefer och andra personer plötsligt öppnar ögon och öron för vad som pågått runt omkring dem, och tar bladet från sina tidigare förslutna munnar, yttrar de sig på nästan identiska sätt. ”Det hade jag ingen aaaaning om” och ”Jag är förvånad/förskräckt/förtvivlad/förfärad/förbannad”.

Det är lika osannolikt som det låter.  Detta är ett inlärt uttryck i den rådande managementkulturen – känslor ska visas för institutionens, företagets, partiets och den egna karriärens bästa.

Medkänsla visas på Facebook eller genom närvaro på olika manifestationer. En till intet förpliktigande handling, men man får en känsla av att ha gjort sitt.

Om några veckor är många från de områden där maktojämlikhet skapat förutsättningar för övergrepp  inbjudna till Nobelfesten i Konsert­huset och Stadshuset. Representanter från kultur- och näringslivet, universitets- och forskningsvärlden, staten och  politiker i Sverige och deras partners ska festa och låtsas som att allt är som vanligt.

Men nu har alla ni kvinnor chansen att göra en aktiv handling. Inte som Lysistrate och hennes systrar kärleksstrejka i tysthet – utan genom att utebli från tillställningen.

Vilken effekt det skulle få om enbart män syns i salen, om varannan stol står tom längs borden, om glittret från drottning och prinsessor, ständiga sekreterare, kultur- och jämställdhetsministrar och alla ni andra uteblir.

Kan ni? – Klart ni kan! Vill ni? Törs ni?

Pehr-Olov

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro