ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Låt inte hästar genomlida mer ridsport

Insändare · 18 Feb 2018
Uppdaterad 18 Feb 2018
"Hade ni varit djurvänner hade ni inte använt djur till sport­evenemang", skriver "Olle".

"Hade ni varit djurvänner hade ni inte använt djur till sport­evenemang", skriver "Olle". Foto: Pixabay Creative Commons


Hästar mår bäst av att avnjuta gräs och stora ytor i stället för att drivas fram på ridbanor med en ryttare på ryggen, skriver insändarskribenten »Olle«.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är en myt att männi­skor som är aktiva inom ridsporten är djurvänner.

Även om de själva tror på myten så måste den utrotas. Hästar är satta på jorden som egna individer och precis som vi männi­skor vill de inte bli utnyttjade. Människor har i alla tider kämpat för sin egen ­frihet.

Blod har spillts i kvinnokampen, medborgarrättsrörelsen och arbetarrörelsen. Då återstår frågan: När ska vi acceptera att djuren konstant ropar efter sin frihet?

Skillnaden på dem och oss är att vi måste föra kampen åt dem. Det finns inget i evolutionen som skapat en individ, i detta fall hästen, för att ha någon annan på ryggen. Hästen är i grunden självständig, bara för att den är psykiskt nedbruten betyder det inte att hästen vill.

Men alla andra djur som förtrycks då? Polishundar? Husdjur? Att djur slaktas, används av polisen eller avlas fram som husdjur är ett enormt problem. Men just nu håller vi oss till hästarna i ridsporten, djuren det inte pratas om.

Media har rapporterat flera gånger om dödsfall på tävlingsbanan. Självklart måste detta handla om stress.

Även om hästarna avlas fram för att prestera och vara tävlingsdjur förändras inte de fundamentala behoven av att avnjuta gräs, stora ytor och sällskap av artfränder.

Förlåt hästmänniskor, men hade ni varit djurvänner hade ni inte använt era djur till sportevenemang som är så långt ifrån deras naturliga miljö.

Men det är inte för sent. Ni kan strunta i barbariska evenemang som »Gothenburg Horse Show« och låta era hästar leva så naturligt som möjligt. Stöd inte avel. Bli vegan, så ses vi i ett samhälle bortom djurförtrycket. Det är möjligt.

Olle

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro