ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Primärvårdens kollaps är snart ett faktum

Insändare · 3 Feb 2018
Uppdaterad 3 Feb 2018
"Utredningarna om hur primärvården kan förbättras har avlöst varandra under årtionden och det tycks inte hända någonting i praktiken", skriver insändarskribenten.

"Utredningarna om hur primärvården kan förbättras har avlöst varandra under årtionden och det tycks inte hända någonting i praktiken", skriver insändarskribenten. Foto: Claudio Bresciani/TT


Vårdpersonalen i allmänhet och läkare i synnerhet blir allt mer stressade i takt med att de privata aktörerna blir fler, skriver "En bland många bedrövade allmänläkare".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vad är det som har hänt och händer med primärvården?

Primärvården är väldigt nära en kollaps, enligt mig. Många läkare stafettar och väljer att inte ta nya anställningar.

Faktum är att drägliga arbetsförhållanden skulle definitivt få den största delen av stafettpersonalen tillbaka till trygga anställningsvillkor. Med väldigt få undantag så står privatvården för kraftigt försämrade arbetsvillkor för vårdpersonalen i allmänhet och för läkarna i synnerhet.

Vad händer när vården görs till en stor näringskälla för privata aktörer?

Äldrevården är ett briljant exempell på misskötsel och hur utsatta människor fått rulla i sin egen skit med privata vård­givare i spetsen.

Det är bara att se hur många lediga läkartjänster som annonseras hos privat­drivna vårdcentraler och fråga sig varför läk­arna lämnar dessa arbetsplatser?

Mycket vårdper­sonal just nu har sjukskrivit sig på grund av utmattning. Läkarna och övriga inom vården är ihjälstressade. Arbetsuppgifterna måste hela tiden anpassas till landstingens krav med förödande konsekvenser för personalen.

Vad gör politiker för att förbättra situation?

Utredningarna om hur primärvården kan förbättras har avlöst varandra under årtionden och det tycks inte hända någonting i praktiken.

Om nu vården till varje pris måste privatiseras tycker jag då att drömscenariot vore att hela vårdkedjan skulle ägas och styras kollektivt av vårdpersonalen. Enligt min mening så är en total kollaps av primärvården, som den ser ut i dag, oundviklig och kanske tyvärr en nödvändighet.

En bland många bedrövade allmänläkare

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro