ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Som ordningsvakt har jag rätt att inskränka dina grundläggande rättigheter

Insändare · 3 Feb 2019
Uppdaterad 3 Jul 2019

Det är inte alltid lätt att vara ordningsvakt, berättar insändarskribenten. Foto: Jessica Gow/TT


Det är jag som sitter på våldsmonopolet, skriver insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
Detta är en insändare

Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning. OBS! Den här texten publicerades 3 februari 2019.

Jag jobbar som ordningsvakt, det betyder att jag har viss laglig rätt att inskränka på andra människors grundläggande rättigheter.

Jag kommer ihåg känslan jag kände när jag under utbildningen insåg ansvaret och allvaret i detta.

Det är inte alltid lätt att vara ordningsvakt, folk vägrar att lyssna, ifrågasätter, granskar och hatar, men så måste det också få vara – för det är jag som sitter på våldsmonopolet.

quotation startTro mig när jag säger att folk kan vara fruktansvärt irriterande, hotfulla, våldsamma och så vidare men det är jag själv som har valt det här yrket just för att jag anser att jag klarar av att arbeta under de förhållandena.quotation end

Med stora rättigheter kommer också stora skyldigheter. Jag ska så klart alltid ha lagstöd för mina ingripanden men förutom det så måste jag också se till behov och proportionalitet. Den åtgärd jag gör ska alltså alltid matcha problemet och behovet av att lösa det.

Det här är ett krävande arbete. Tro mig när jag säger att folk kan vara fruktansvärt irriterande, hotfulla, våldsamma och så vidare men det är jag själv som har valt det här yrket just för att jag anser att jag klarar av att arbeta under de förhållandena.

LÄS MER
Ordningsvakter ska avlasta polisen – men hur kompetenta är de?

Jag med min rätt att inskränka på dina grundläggande rättigheter, jag med våldsmonopolet – jag måste vara lite »bättre« och tåla lite mer än dig.

Så är det bara.

Jannika Navjord

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro