ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Svårt att känna respekt för den rika riksdagen

Insändare · 18 Nov 2018
Uppdaterad 18 Nov 2018
Det är viktigt att vi har resp­ekt för dem vi har valt att företräda oss i politiken, skriver insändarskribenten "Anna May".

Det är viktigt att vi har resp­ekt för dem vi har valt att företräda oss i politiken, skriver insändarskribenten "Anna May". Foto: Pixabay


Skillnaden i inkomst mot vad majoriteten av oss kan få fäller en aning olustig skugga över riksdagen, tycker insändarskribenten.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kan den som tjänar 65 400 kr per månad verkligen föra medel- och låginkomsttagares talan och driva krav på rättvisa? Det är viktigt att vi har resp­ekt för dem vi har valt att företräda oss i politiken. Respekten är säkert befogad i många fall. Men skillnaden i inkomst mot vad majoriteten av oss kan få fäller en aning olustig skugga över riksdagen.

quotation startDet är en fräsch attityd att inte leva på en avsevärt högre nivå än dem man representerar.quotation end

Det viktiga i resonemanget är riksdagsarvodenas mininivå. Betydligt mer går till ordförande i utskott och liknande, för att inte tala om parti­ledare och ministrar. Den som bor mer än fem mil från riksdags­huset har rätt till gratis arbetsbostad i Stockholms innerstad och traktamente på flera hundra kronor för varje arbetsdag här. Ledamöter som avgår får behålla större delen av lönen i flera år efter att de lämnat riksdagen, ett slags »omställningsstöd«.

Ett parti i riksdagen gör på ett annat sätt: Vänsterpartiets ledamöter inklusive partiledaren tar ut 28 400 konor i månaden efter skatt och låter resten av arvodet gå in i partikassan. Oavsett var och ens åsikt om partiet ifråga är det en fräsch attityd att inte leva på en avsevärt högre nivå än dem man representerar.

Anna May

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro