ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Varför får värdelösa chefer behålla jobbet?

Insändare · 21 Apr 2019
Uppdaterad 21 Apr 2019

Foto: Unsplash


Ett dåligt ledarskap kan leda till trist stämning, ohälsa och svårigheter att rekrytera. Ändå får många dåliga chefer fortsätta. Men nu är det hög tid att sätta dem på bänken, skriver "Johan och Kai".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ett uppenbart »värdelöst« ledarskap präglar alldeles för många arbetsplatser. Ett ledarskap som så förödande motverkar medarbetarnas lust, engagemang och inte minst produktiviteten.

Ofta, mycket ofta, tar detta sig uttryck i ren klåfingrighet, brist på respekt, låg eller ingen tilltro till medarbetarnas förmåga, hämmande strukturer och organisationer. Om inte detaljpetande så kanske i stället tvärtom, ren beslutsvånda med tillhörande förlam-ande otydlighet.

Det handlar sällan om utstuderat djävulskap utan mer om en oförmåga som tillåts fortsätta, ofta på obegränsad tid.

quotation startAtt den viktigaste uppgiften för chefen är att skapa bästa tänkbara förutsättningar för medarbetarna så att de med glädje går till jobbet och presterar på topp verkar vara en inställning som på inget sätt är självklar.quotation end

Bakgrunden till det återkommande misslyckandet kan vila i att »chefer« ofta helt enkelt är felrekryterade eller på fel spår utan vägledande återkoppling. Att den viktigaste uppgiften för chefen är att skapa bästa tänkbara förutsättningar för medarbetarna så att de med glädje går till jobbet och presterar på topp verkar vara en inställning som på inget sätt är självklar.

I idrottens värld är det självklart att snabbt vidta åtgärder när resultaten försämras eller uteblir. Kanske är det så att tränare eller ledare ska lämna? Temporärt eller för gott?

Detta skulle kunna gälla alla branscher. Särskilt när vi äger vetskapen om att en tveksam chef och ledare kostar mycket i tappad lust, onödigt låg produktivitet, trist stämning, ohälsa, svårigheter att rekrytera och behålla medarbetare.

Men trots tydliga negativa effekter tillåts mediokra ledare fortsätta hämma goda prestationer och verksamheter. Det är kanske hög tid att sätta mediokra ledare på bänken, läktaren eller rent av på transferlistan. Alternativet är otrygghet, dåligt mående och klena resultat. En mycket olycklig kombination.

Johan och Kai

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro