ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Varför håller svenska jägare på att döda?

Metro · 25 Jan 2017
Uppdaterad 25 Jan 2017
Insändarskribenten ”Iro” har sett exempel på harmoni mellan samhällen och djurliv.

Insändarskribenten ”Iro” har sett exempel på harmoni mellan samhällen och djurliv. Foto: Jessica Gow/TT


IRO” har tittat på två tv-program och ­undrar nu varför viltvård i Sverige handlar om att döda.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredagen 20 januari såg jag på SVT programmet ”Det nya Indien” om lejon i södra ­Indien som lever i ett harmoniskt förhållande med befolkningen.

Det var inte tal om att skicka ut ­jägare för att döda ett lejon som dödat en av byns kor. En ­lejoninna med två ­ungar som ­dödat en av byns män ­benådades då man ­ansåg att det var en naturlig ­reaktion att vilja försvara sina ungar.

Läs mer: Skyddsjakt tillåts på flygplats

Detta program följdes av programmet ”Besvärliga bävrar” som handlade om problem med unga bävrar i Wyoming, USA som försökt bosätta sig inpå bebyggelse där de kunnat ställa till översvämningar och åstadkomma oönskad trädfällning. Det var inte tal om att de skulle dödas. I stället hade man  ”äkta” viltvårdare som fångade in och flyttade bävrarna.

Sådana solskenshistorier är ovanliga i Sverige. Här handlar viltvård mestadels om att döda djur som anses ställa till problem, till exempel ett rådjur innanför stängsel vid vägar, en älg som kommit in i bostadsområde eller en björn som väckts i sitt ide.

I Sverige kontaktas ­jägare och djuren dödas och detta kallas viltvård. Borde vi inte i stället ha viltvårdare rekryterade via intresseorganisationer och myndigheter?

IRO

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro