ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en insändare. Texten är skriven av en privatperson som driver en åsikt och argumenterar för sin sak. En insändare är kortare än en debattartikel och låter skribenten vara anonym.

Insändare: Vi måste prata om misshandeln

Metro · 17 Sep 2017
Uppdaterad 17 Sep 2017

Foto: Alamy


Far någon illa av misshandel är det allas ansvar. Allas. Utom offrets, menar dagens insändar­skribent.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är 2017 och det är dags att likställa psykisk misshandel och sexuella övergrepp i relationer med fysisk misshandel. Det är även tid att sluta förminska denna typ av misshandel i ett sorts krig mot män.

Psykisk misshandel drabbar båda könen närmast likvärdigt. Detta är ett problem som går långt över barrikader och skyttegravar. Framför allt måste det upphöra att med ett sorts samhällsenligt godkännande skuldbelägga offret. Under alla mina år av misshandel fick jag ständigt höra »varför gick du inte?«, »varför återvände du«, »det är väl bara att lämna? Det hade jag gjort« – och nej. Det är inte så enkelt. Det sparkas på en bruten människa och verkar vara okej av massan.

Vi som överlevt och tagit oss ur måste bryta tystnaden och berätta hur psykisk misshandel fungerar och vad det gör med en människa. Det är vårt ansvar att lära omgivningen hur man hanterar någon som far illa.

Vi som samhälle måste öppna upp för diskussioner om var gränserna går och informera om att sexuella övergrepp även sker i relationer. Ingen ska behöva »ställa upp« på sex, inte våga säga nej, inte behöva bli tjatad på. Ingen ska tolerera att partnern helt enkelt tar för sig. Ett brist på ett » nej« betyder verkligen inte ett »ja«

Det är dags att bryta skammen och sluta blunda. Far någon illa av misshandel är det allas ansvar. Allas. Utom offrets.

Linda

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro