ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Into the factory-arrangören: Polisen motarbetar oss på grund av vår musikgenre och vision

Madeleine Schantz · 26 Jul 2017
Uppdaterad 26 Jul 2017
Dialogen kring säkerhet har pågått länge, men dragits ut på. Det sista avslaget kom så tätt inpå festivalen att det bara signalerar en sak: ovilja att samarbeta och utfrysning, skriver Madeleine Schantz.

Dialogen kring säkerhet har pågått länge, men dragits ut på. Det sista avslaget kom så tätt inpå festivalen att det bara signalerar en sak: ovilja att samarbeta och utfrysning, skriver Madeleine Schantz. Foto: Olov Tegby Frisk, Pressbild


Festivalen Into the Factory skulle äga rum i en övergiven fabrik helgen mellan 10-12 augusti i Nynäshamn, men fick avslag av polisen. De menar att fabriksområdet är för riskfyllt att vistas på. "Det väcks en frustration över hur vår musikscen kan uppfattas som så farlig och hotfull, trots att Into the Valley aldrig haft något vålds- eller sexualbrott. Någonting känns väldigt fel", skriver Madeleine Schantz, på Music goes further som arrangerar festivalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är juli och vi sitter i bilen på väg ut till Stora vika. Det är en vanlig dag på jobbet för teamet på Music Goes Further. Vi pendlar mellan möten med partners, planering tillsammans med teamet och besök på festivalplatsen. Musiken är som alltid på hög volym med tung bas. Stämningen är som den brukar: förväntansfull och lyrisk på väg ut till fabriken.

Då kom samtalet. Musiken tystnar och samtalet tar över högtalarna. Polisen har gett avslag igen säger vår kollegas röst på andra sidan luren. Vi tittar på varandra i bilen. Hörde vi rätt? Efter månaders slit och dialog fram och tillbaka får vi fortfarande avslag. Tystnad och frustration. Tystnaden talar för oss alla, vi står inför en hopplös uppgift. Maktlösa med vår dröm som insats kommer vi behöva stänga ner vår festival Into the Factory.

Into the Factory var menad att äga rum i en övergiven fabrik, helgen mellan 10-12 augusti. Polisen menar att fabriksområdet är för riskfyllt att vistas på. I avslaget står bland annat att det är klätterrisk på väggarna och att byggstaketet som är över två meter högt inte kommer att täcka det.

Det finns alltså en föreställning om att människor inom en viss musikscen och subkultur kan flyga. Den långdragna processen med att behandla vår ansökan har nu tagit över sju månader vilket gör att vi som arrangörer lämnas i ovisshet. Det spelar ingen roll vad vi gör längre, vi blir motarbetade på grund av vår musikgenre och vision; avancerad elektronisk musik på spektakulära platser runt om i världen.

Kommentarer på våra sociala medier börjar strömma in efter att vi gått ut med nyheten och därmed ställt in Into the Factory. Våra gäster är precis som vi besvikna på den okunskap som vi möts av. Det väcks en frustration över hur vår musikscen kan uppfattas som så farlig och hotfull, trots att Into the Valley aldrig haft något vålds- eller sexualbrott.

Någonting känns väldigt fel.

Technoscenen är känd för att vara mörk och som en oas utanför samhällets konventioner. Någonting som många förknippar direkt med laglöshet och oansvarig publik. Vi skakar på huvudet. Med Into the Valley 2017 färskt i ryggen minns vi bara en publik som trots ösande regn bara ville ha kul, dansa och omfamnas av deras favoritmusik.

En festivals första prioritering är alltid säkerhet. Polisen är därför en viktig del i våra arrangemang, precis som vakter och sjukvård. Dialogen kring säkerhet har pågått länge, men dragits ut på. Det sista avslaget kom så tätt inpå festivalen att det bara signalerar en sak: ovilja att samarbeta och utfrysning.

Vi vänder bilen, skruvar upp volymen igen och känner basen. Mitt i tumulten börjar vi återigen minnas varför vi arrangerar festivaler. Time to get busy.

Madeleine Schantz, assistant manager på Music goes Further

pil
Om debattören och debatten

• Madeleine Schantz är assistant manager på Music goes further som skulle ha arrangerat Into the Factory den 10 till 12 augusti i Nynäshamn. Music goes further ligger också bakom festivalen Into the Valley som startade i Dalarna men har tagit sig vidare ut i världen.

• Enligt arrangören Music goes further har polisen dragit in tillståndet då de anser att flera besökare riskeras att skadas under narkotikapåverkan. Bland annat skriver polisen i sitt avslag, som arrangören publicerat i sitt pressmeddelande, att de stegliknande föremålen i lokalen utgör en risk eftersom påverkade kan komma på tanken att de ska flyga.

• Madeleine är 24 år och har tidigare arbetat som klubbarrangör.

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Schantz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro