ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Invandrares religion är inte problemet med religiösa friskolor

Lisa Magnusson · 13 Sep 2016
Uppdaterad 14 Sep 2016
Alla har rätt att leva sina liv som de vill, men för att kunna göra det måste alla också ges samma grundläggande chans från början, skriver Lisa Magnusson.

Alla har rätt att leva sina liv som de vill, men för att kunna göra det måste alla också ges samma grundläggande chans från början, skriver Lisa Magnusson.


Jan Björklunds senaste uttalande mot religiösa friskolor är inte omtanke om indoktrinerade barn, utan ett populistiskt och ganska illaluktande utspel, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Deras gud är sträng. De lever i ständig rädsla för honom, och måste tillbe honom flera gånger om dagen. Alla som inte tror exakt som de är smutsiga människor, och måste undvikas så gott det går. Kvinnor är underlägsna män, och ska täcka sina hår i fruktan för både Herren och herrarna.

Är det här en beskrivning av religiös fundamentalism? Definitivt! Är det en beskrivning av hårdtroende muslimer? Utan tvekan. Men det är även en beskrivning av den kristna sekten Plymouthbröderna, som lyckats med konststycket att få fortsätta driva skolan Labora i Sverige i snart tio år, för skattebetalarnas pengar.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Ingen jävel ska bestämma hur kvinnor ska klä sig – ingen

Plymouthbrödernas ideologi förespråkar isolering. Man umgås, gifter sig och jobbar inom sekten, och numera utbildas alltså även deras barn tillsammans, avskilda från omvärlden. Utomstående anses så orena att medlemmarna inte ens får äta tillsammans med dem. TV, radio, böcker och Internet kallas för djävulens verktyg.

Till och med Utbildningsradions hemsida var blockerad på Laboras datorer, när Kalla fakta 2012 granskade verksamheten. Undervisningen bedrivs vidare till stor del av personer utan vare sig pedagogisk utbildning eller kunskap i ämnena de ska lära ut. Sakligheten brister, liksom allsidigheten – och detta är bara en del av den massiva kritiken.

Jakob Widström, ombudsman på Lärarnas riksförbund, sade häromåret till Dagens Arbete att han aldrig har stött på en skola som är så sluten gentemot resten av samhället.

Med tanke på detta är det mycket märkligt att Liberalerna inte bara inleder sin debattartikel om religiösa friskolor i Dagens Nyheter med orden: ”Sverige upplever den största flyktinginvandringen sedan andra världskriget”, utan dessutom hela texten igenom fortsätter att gå på som om det vore invandringen i sig är problemet.

Kanske beror det på att den senaste tidens debatt har handlat om fundamentalism i muslimska friskolor där det går just många invandrarbarn, och att Liberalerna därigenom fått upp ögonen för segregation. Kanske beror det på det är svårare att se problem i kristna friskolor, eftersom det handlar om den religion som de flesta i detta världens mest sekulära land känner sig mest hemma med.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Vi behöver våga vara jobbigare för att hedra John Hron

Men när partiledaren Jan Björklund med sällskap inte ger sig på grundorsaken, utan bara uppehåller sig vid invandrares religion, så liknar det faktiskt inte så mycket omtanke om indoktrinerade barn som ett populistiskt och ganska illaluktande utspel.

Alla har rätt att leva sina liv som de vill, men för att kunna göra det måste alla också ges samma grundläggande chans från början. Detta, och inget annat, är skälet till att religionen inte ska ha någon särställning i skolan. För varför skulle odemokratiska idéer om att vissa människor är mer värda och inte bör beblanda sig med “de andra” vara mer okej bara för att de baseras på en helig skrift?

+ Romanen “Tripprapporter” av Tone Schunnesson. Herregud vilken debut!

- Den här regeln SL har, om att alltid vara jätteförsenade just när man har bråttom – borde de inte slopa den snart? Otroligt kundovänligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro