ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

IS vill splittra oss – gå inte i deras fälla

Johan Norberg · 23 Mar 2016
Uppdaterad 23 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

”Det här”, sa Donald Trump efter attentaten i Bryssel, ”är bara början”. Det kan bli en självuppfyllande profetia. Det är så skrämmande lätt att se hur sådana bestialiska dåd och våra reaktioner skapar sin egen, ödesdigra logik. Oavsett vad vi gör kommer jihadister kunna mörda i stor skala mitt i vår vardag även framöver. Fler rykande byggnader, fler lemlästade kroppar. Mer rädsla och ångest. 

Och fler som viskar till vår reptilhjärna. Nationalisterna och rasisterna vill få oss att tro att muslimerna i sig är problemet. Det är så lätt att börja titta snett på dem som inte ser ut som vi. Ropen höjs om att de ska slängas ut. Trump vill att vi torterar misstänkta och avrättar terroristernas familjer.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Nu försvinner Kent – men det är så det ska vara"

En sådan urskillningslös klappjakt skulle i sin tur skapa skräck och fientlighet hos den överväldigande majoritet muslimer som avskyr islamisterna och våldet. Då kan terroristerna rekrytera än fler. Så vi får fler attentat, och därför mer jakt och fler attentat i en skenande våldsspiral. För varje gång blir steget till hat kortare, viljan att sluta sig inne större. 

I juni lämnar Storbritannien EU, i november blir Trump USA:s president, i maj nästa år blir Marine Le Pen fransk president. Tills vi har slutna polisstater som jagar hela folkgrupper, ackompanjerade av en ändlös terrorvåg som sliter människor och samhällen i stycken. "It’s not dark yet, but it’s getting there”, som Bob Dylan sjöng.

Vad är det de vill? frågar vi förtvivlat efter varje dåd. Men vi vet. De vill detta. De säger det till sitt fotfolk och skriver det internt. IS vill splittra oss, för att ”förstöra gråzonen” – den där frizonen där vi lever sida vid sida, oberoende av tro och bakgrund. De vill ingjuta skräck på båda sidor, så att ingen längre vågar vara där, så vi sluter oss inne och riktar vapnen utåt. De vill att vi ska förfölja och utvisa muslimer, så att de ska kunna försörja sin mördarmaskin med ett ständigt tillflöde rekryter, och starta det apokalyptiska kriget mellan civilisationer. De har gillrat en fälla och många tycks längta efter att kasta sig huvudstupa i den.

► LÄS MER: Johan Norberg: "Han räddade oss från DDR-Sverige"

Vårt svar måste vara månghövdat, från polisiärt arbete till att stimulera utveckling i Mellanöstern. Men försvaret av denna gråzon ankommer på dig och mig. Sedan fascisterna på båda sidor anfallit den från varsitt håll, likt Stalin och Hitler en gång styckade Polen, står slaget där. Vi måste berätta för våra barn och för varandra vilket unikt, civilisatoriskt framsteg frizonen utgör, och vad som riskerar gå förlorat utan den. Varje möte i denna zon, varje handslag och kram, varje ord och ögonkast av respekt och kärlek är från och med nu en motståndshandling mot hatets predikanter. 

Det är inte mörkt än. Låt det inte slockna på din vakt.

+ Kent, en sista gång. Jag fick till slut biljetter till Kents avskedsturné, här, där och mittemellan. Da capo al fine.

- Kampen mot välfärden. I stället för att göra något åt uselt fungerande välfärdsverksamhet vill S jaga de vinstdrivande företag som faktiskt förnyar och förbättrar den.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro