ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Ja, Ulf, det här får du hacka i dig

Lisa Magnusson · 4 Sep 2012
Uppdaterad 4 Sep 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Ulf Brunnberg heter skådespelaren som gjort sig ett namn för rollen som den klantige delinkventen Ragnar Vanheden i Jönssonligan-filmerna, men också för diverse politiska utspel de senaste somrarna. Förra året gick han till attack mot tv-utbudet, han menade att alla program nuförtiden är gjorda för kvinnor och att det ”är så jävla tjatigt, det där feministsnacket”. I år skapade han rubriker i ett ilsket debattsideutfall mot den skärpta sjöfyllerilagen, tillsammans med en skara signaturer vars tyngd tycktes bestå i att de alla var kändisar. Han avrundade augusti med en intervju i tidningen Slitz.

I Slitz beskärmade sig Ulf Brunnberg bland annat över det uppmärksammade mordet på en fångvårdare förra hösten. Inte för att det är hemskt att en människa blev ihjälslagen, inte för att det är upprörande att arbetsplatsen hade så dåliga rutiner att en vårdare kunde hamna ensam med någon som låsts in för sin våldsamhet. Nej, det Ulf Brunnberg vände sig emot var att fångvårdaren var ”ett fruntimmer”, som han uttryckte det. Han menade att mordet på henne var feminismens fel, ty feminismen har tutat i kvinnor att de kan allt som män kan, till exempel arbeta som fångvårdare. Jag förstår inte riktigt vad Ulf Brunnberg menar att kön har med saken att göra. Så karl han är tror jag inte att han heller hade klarat sig om han hade överrumplats av någon som helt saknar spärrar.

Sitt förakt mot kvinnor kryddade Ulf Brunnberg förra året med en antydan om att homosexualitet är fel, och i söndags sa han i förbifarten till Aftonbladet att man inte kan uttala sig om invandring utan att bli kallad rasist.

Det har skämtats en del på sistone om de intoleranta, raljanta personer som rumsterar om i olika kommentarsfält på internet. Ulf Brunnberg är en utmärkt symbol för dessa kommentarsfältsherrar och deras avsky mot alla som inte är som de – vita, heterosexuella män. Själva problemet blev blott alltför tydligt i intervjun med Aftonbladet. Ulf Brunnberg härjade om kvinnor och feminister, vilket i hans värld verkar vara samma sak, och påpekade sedan att han är 40-talist: ”Allting går med rasande fart och allting ska jag bara acceptera, pang bom. Förändringarna kommer som bomber i huvudet på en”. Detta är själva nyckeln till honom och hans sort.

Brunnbergarna känner sig helt enkelt undanskuffade, marginaliserade, pang bom, av kvinnor, invandrare, homosexuella. Det betyder inte att det verkligen är så. Brunnbergarna har fortfarande oändligt mycket utrymme, skillnaden är att de tvingats maka lite på sig så att andra också äntligen får plats. Jag kan förstå att man kan tappa fotfästet av det, förlora orienteringen, bli ängslig. Men ja, brunnbergare, den här utvecklingen ska ni faktiskt bara acceptera, det är sant. Och det vore klädsamt om ni gjorde det utan så mycket ömk och knot.

 Tre boktips: Egalias döttrar av Gerd Brantenberg, Backlash av Susan Faludi, Sireners sång av Nina Björk.+ Böcker att läsa

 Riksdagsledamoten William Petzäll avled i helgen som en följd av den vansinniga svenska narkotikapolitiken.– Narkotikapolitik

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro