ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jack Werner: Nej, Eric Clapton hyllade inte Prince som världsbäst

Jack Werner · 25 Apr 2016
Uppdaterad 12 Maj 2016

Foto: Magnus Bergström


Bland de många minnen och hyllningar som hörts efter Princes död återkommer ett fejkat citat, som avslöjar en del om vår mänskliga natur. Jack Werner skriver om citatens styrka – och vad som kan gömma sig i dem.

klar

Artikellänk är kopierad

I en av Aftonbladets dödsrunor över Prince, och i en lista med tio klipp ur artistens karriär på Sydsvenskan, återges ett citat av Eric Clapton: ”Hur det är att vara världens bäste gitarrist? Jag har ingen aning, fråga Prince.” Clapton är enligt musiktidningen Rolling Stones ranking en av historiens absolut bästa gitarrister, och när vi står knäfallna vid Princes dödsbädd är det just sådant vi vill höra: historier om hur andra legendarer ödmjukt böjer sina huvuden.

►LÄS MER: Jack Werner: "Var inte en förtroendeslampa – ställ krav på dina förebilder"

Då spelar det nästan ingen roll att Clapton, enligt Snopes.com, egentligen aldrig sagt det där. Det relevanta är inte om det är sant, det relevanta är att vi känner att det borde vara det. I våra berättelseknarkande hjärnor blir citatet en perfekt epilog.

Det finns en obönhörlig kraft i många av historiens bevingade ord. De slipar våra egna slöa tankar och skänker tyngd till tankar och teorier. Men samtidigt pekar de ut vår stundtals blinda tilltro till auktoriteter och förebilder. Var Prince bra på gitarr? Tja, om man är lika musikokunnig som jag och inte kan skilja mellan Rebell-Robbans skrålande på perrongen i Slussen och Princes solo i "While my guitar gently weeps" 2004, är det lättare att bara lita på gamle gode Eric Clapton. Då kan jag också nicka med allvarsamt ansiktsuttryck och känna mig som en i gänget av sörjande, dessa dagar.

Men nätet är fullt av fejkade citat. Ofta handlar det om oförargliga anekdoter, som när DN i en ledare i januari felciterade Albert Einstein. Men ibland skapas eller förvrängs citat för att användas som ammunition i kommentarsfältherrarnas bössor. Som författarna till fejkcitatsencyklopedin "They never said it" skriver i sitt förord: ”Extreme rightists in America have a real problem; they would like to cite the Founding Fathers, but rarely find what they want in Franklin, Washington, and Jefferson.” På samma sätt, fast inverterat, fabulerar vissa fram Hitlercitat där diktatorn hyllar vapenlagar och allt annat som de själva tycker är ondskefullt. Och mitt i samtiden och debatten dyker med jämna mellanrum bilder på fejkade, hotfulla tweets som tillskrivs författaren Henrik Arnstad upp på sociala medier.

LÄS MER: Jack Werner: "Varför skulle någon vilja tysta nättidningar? Här är ett förslag"

Att låta Eric Clapton formulera vår saknad över Prince känns helt okej. Källkritik måste få leva jämsides med berättelserna, myterna och legenderna som vår natur kräver. Den verkliga utmaningen ligger i att se när ett fejkat citat gömmer en ljusskygg agendas försök att ömsa skinn.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro