ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jack Werner: Hatisk propaganda sprids sällan av vanliga medborgare

Jack Werner · 23 Dec 2016
Uppdaterad 30 Jan 2017

Foto: Metro


klar

Artikellänk är kopierad

När kommunens julgran på torget i Hörby i Skåne en fredagsnatt i november sågades ned var det somliga på internet som omedelbart och utan bevis pekade ut de skyldiga: muslimerna. ”Det visar ju bara att dessa apor inte accepterar någon annan religion än deras egen”, skrev någon på Facebook (som antagligen varken vet att offentliga julgranar och julbockar utsatts för busstreck i alla tider eller att världens dyraste julgran någonsin uppfördes i ett hotell i Förenade Arabemiraten). Det gick snabbt för historien att gå på export som ännu ett exempel på islamiseringens Sverige, och snabbast av alla var sajten Speisa.com.

Ingen vet vem julgranssågaren är, men Speisa återvände frankt till en av sajtens vanliga talepunkter: dådet var ”ett resultat av den huvudlösa invandringen till Europa förra året”. Här i Metro har jag flera gånger tillbakavisat högerextrema lögner från Speisa, bland annat när de felaktigt påstod att Sverige skulle bli ett U-land 2030 och att Sverige förbjudit kritik mot invandring. Speisa var också en av de sajter som spred ryktet att piloten som kraschade ett passagerarplan i Alperna våren 2015 skulle ha konverterat till islam, trots att detta var helt grundlöst. Det är propaganda som all denna som gjort att Viralgranskaren satt upp Speisa.com på sin varningslista.

På Speisa står inte ett ord om varken sajtens skribenter eller grundare. Skyddad av anonymiteten pumpas dagliga sensationsrubriker ut om hur muslimerna tar över de nordiska länderna, skrivna på engelska så hela världen ska kunna ta del av dem. Men efter att jag bloggat om julgranen i Hörby, och då nämnt Speisas artikel, hörde en läsare av sig med ett tips: kolla in Speisas IP-adress.

LÄS MER
Journalistiken befinner sig i en egen liten filterbubbla

Den var egentligen gömd bakom en anonymitetstjänst, men gick att fixa fram genom en liten omväg. Och det visar sig då att Speisa delar IP-adress med muslimfientliga organisationen Norwegian Defence League (NDL), som på samma hemsida 2013 publicerade en lista över norska privatpersoner och företag som påstods vara muslimska. De två sajterna tycks också vara uppbyggda på samma sätt, med samma mallar, och NDL länkar mycket ofta till Speisa på sin Facebooksida, men för att försäkra mig om att den delade IP-adressen visade på samröre mellan de två sajterna frågade jag stiftelsen IIS:s abuseansvarig Peter Forsman. ”Jag delar uppfattningen, då IP-adressen ser ut att vara en hyrd VPS (virtuell privat server) via Bluehost”, svarade han.

Märkligt nog tycks människor bakom sajter som Speisa aldrig riktigt vilja stå för sina ord. NDL vet väl att de är så impopulära att deras namn skulle solka de budskap de vill sprida. Men det är för den källkritiska nätanvändaren viktigt att veta att hatisk propaganda sällan sprids av vanliga medborgare, och ofta av små men fanatiska grupper som försöker blåsa upp sig och verka större än de är.

+ Efter att det känts som läggdags 18 timmar om dygnet går vi äntligen mot ljusare tider. Rent teoretiskt vet jag såklart vad solen är men det var länge sedan den kändes som annat än ett lovande koncept.

– Att inte hyllade och hajpade sydkoreanska zombieskräckisen Train to Busan gått upp på svenska biografer är skandal. Jag vill se den!

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro