ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Jag begraver nu mina principer

Jacob Bursell · 25 Sep 2018
Uppdaterad 25 Sep 2018
Eftersom själva poängen med en demokrati är att folket bestämmer, oavsett hur dumma vi är, skriver Jacob Bursell.

Eftersom själva poängen med en demokrati är att folket bestämmer, oavsett hur dumma vi är, skriver Jacob Bursell. Foto: IBL


Men sen inser man att det kanske inte var någon lysande idé trots allt. Jag begraver nu mina principer. Verkligheten är ofta mer komplicerad än vad man vill hoppas, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Så länge jag kan minnas har jag varit en ivrig förespråkare av folkomröstningar. Folk i min omgivning har många gånger dumförklarat den hållningen, i regel med referens till att en stor folkmassa sällan fattar listiga beslut.

quotation startMan kan ju hitta en massa sakliga invändningar mot den idén, och däribland att det troligtvis hade blivit en fullständig katastrofquotation end

Snarare har de betraktat de folkvalda politikerna som en slags modererande kraft. Typ som en stötdämpare som begränsar de värsta skadorna som en grupp arga homosapiens kan orsaka.

Jag har då invänt att det inte spelar någon roll, eftersom själva poängen med en demokrati är att folket bestämmer, oavsett hur dumma vi är. Det är en princip, helt enkelt. Och principer har inga gråzoner. Därför har jag sett Schweiz som ett sympatiskt exempel.

I somras försökte de ju avskaffa det moderna banksystemet. Man kan ju hitta en massa sakliga invändningar mot den idén, och däribland att det troligtvis hade blivit en fullständig katastrof. Men bara drygt 20 procent av schweizarna tyckte att det där lät tilltalande, och idén begravdes. Men bra, skulle jag ha resonerat i mitt tidigare liv, då fick de i alla fall möjligheten att bestämma det. De schweizare som längtade tillbaka till jägarsamhället fick en chans.

quotation startJag begraver nu mina principer. Verkligheten är ofta mer komplicerad än vad man vill hoppas.quotation end

Men på senare år har jag börjat vackla. Det enklaste som finns är ju faktiskt att vara principfast. Då slipper man tänka så mycket. Eller ta hänsyn till diverse tråkiga realiteter. En sådan realitet är ju att den nya organism som uppstod när människan korsbefruktades med Twitter har ett konsekvenstänkande i paritet med min tvååring.

Resultatet är att folkomröstningar utgör ett direkt hot mot vår existens. Det mest talande exemplet i vårt närområde är soppan på de brittiska öarna. Mätningar visar förvisso att britterna kanske inte ångrar sig så mycket som man vill tro. Men just den omständigheten ser nu ut att förändras ju närmare ensamheten de kommer.

LÄS MER
Jacob Bursell: Vissa branscher verkar jobba i en helt egen tidszon

Endast åtta procent av britterna, menar Yougov, tror nu att Brexit blir vad de trodde eller hoppades att det skulle bli. Det är ju onekligen ett svagt utfall. Visst, det kändes ju bra att demonstrativt stampa in i vallokalen. Men sen inser man att det kanske inte var någon lysande idé trots allt. Jag begraver nu mina principer. Verkligheten är ofta mer komplicerad än vad man vill hoppas.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro