ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Post dagen därpå” var charmigt och tjänade ett syfte

Jacob Bursell · 27 Sep 2017
Uppdaterad 27 Sep 2017
”Posten” jobbar i medial motvind, skriver Jacob Bursell.

”Posten” jobbar i medial motvind, skriver Jacob Bursell. Foto: Bertil Ericson/TT/Metro


Det är dags att fasa ut drömmen om brevbäraren som sitter upp på sin gula springare, blåser sitt posthorn och levererar ditt fönsterkuvert dagen därpå, skriver Metros ekonomikolumnist Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Det kommer en konstig lukt från PostNord.

Jag tänker inte på episoder med brevhögar som levereras till någon skogsdunge där de blir liggande. ”Posten” jobbar i medial motvind och då blir proportionerna rätt stora så snart någon ensam brevbärare seglar snett. Det handlar snarare om något lite mer grundläggande.

Under ganska lång tid har PostNords ledargarnityr drivit opinion för en uppdatering av postlagstiftningen. Det blir lite fånigt, eftersom bolaget i fråga ägs av den som också stiftar nya lagar. Särskilt fånigt blir det när detta sker med annonser köpta för ägarens pengar.

I övrigt är ordningen i näringslivet rätt okomplicerad. Ägaren tillsätter en styrelse som i sin tur rekryterar en vd som i bästa fall driver verksamheten till ägarens belåtenhet. Mer sällan utser man en vd som omedelbart börjar opinionsbilda mot sin egen ägare och låter denne stå för notan. Det är säkert inte så effektivt, och tyder kanske på att någon i beslutskedjan inte riktigt vet åt vilket håll skutan ska segla.

I det här fallet sätter det också fingret på det skoskav som riskerar att uppstå när staten ska driva verksamheter i aktiebolag på konkurrensutsatta marknader. I det här fallet ska man kanske ge posten rätt: det är nog dags att fasa ut drömmen om brevbäraren som sitter upp på sin gula springare, blåser sitt posthorn och levererar ditt fönsterkuvert, dagen därpå, och med livet som insats.

Visst, det är charmigt och har tjänat ett syfte, men vi har också något som heter internet och som håller på att vända upp och ned på hela det här samhället. Möjligen var den dansk-svenska fusionen ett misstag som inte går att reparera. Men kanske är också postens problem mer än något ett symtom på bristande politiskt entreprenörskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro