ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Delningsekonomin kan ge uppsving för hyresrätter

Jacob Bursell · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
Kanske blir delningsekonomins genomslag, om det nu sker, också ett uppsving för hyresrätten, menar Jacob Bursell.

Kanske blir delningsekonomins genomslag, om det nu sker, också ett uppsving för hyresrätten, menar Jacob Bursell. Foto: IBL


En skallig tvåbarnspappa på en sparkcykel och susande hem från arbetet. Visst, jag upplevde enligt förväntan hur min värdighet lämnade ett snigelspår bakom det futuristiska fordonet. Men skammen bedarrade och efter någon kvart susade jag med högburet huvud in på min gata och parkerade skotern, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För någon månad sedan använde jag det här utrymmet till att göra mig jättelustig över de nya fordon som trafikerar Stockholms gator. De eldrivna sparkcyklarna för vuxna människor, som någon riskkapitalist har strösslat över staden.

quotation startDet är som om det sitter ett sovjetiskt filter över kameralinsen. Bara språket låter omodernt.quotation end

Sedan stod jag där i förra veckan: en skallig tvåbarnspappa på en sparkcykel och susande hem från arbetet. Visst, jag upplevde enligt förväntan hur min värdighet lämnade ett snigelspår bakom det futuristiska fordonet. Men skammen bedarrade och efter någon kvart susade jag med högburet huvud in på min gata, parkerade skotern, och gick uppfriskad hem till familjen.

I bland hör man näringslivsfolk och tyckonomer säga hur utvecklingen i samhället bara går fortare. Det är svårt att förhålla sig till sådana påståenden utan att ha levat i det förflutna. Men nog är det fascinerande att begrunda hur mycket som har hänt på bara, säg, tjugo år. Titta bara på ett SVT-inslag från 90-talet. Det är som om det sitter ett sovjetiskt filter över kameralinsen. Bara språket låter omodernt.

Någonting som har vuxit fram under de här åren är ju idén om en delningsekonomin. Okej, kanske inte idén, men själva fenomenet. Jag har inte varit frälst. Vi svenskar gillar ju att hålla oss för oss själva. Vill vi verkligen sätta oss i en bil som luktar grannens rakvatten? Kommer vi verkligen hyra ut borrmaskinen för att tjäna 80 kronor i månaden?

quotation startEgentligen handlar ju delningsekonomin om att resurser utnyttjas bättre om man delar på sakerquotation end

Men en del idéer kommer onekligen att fastna. Och risken eller möjligheten (välj själv) att just de eldrivna sparkcyklarna fastnar är nu, enligt min senaste bedömning, överhängande.

Egentligen handlar ju delningsekonomin om att resurser utnyttjas bättre om man delar på saker, i stället för att äga dem själv. Det sägs ju att våra bilar står still över 90 procent av tiden, vilket är ett fullständigt vansinne. Då är grannens rakvatten att föredra, åtminstone ur samhälls- och miljösynpunkt. Men därför hamnar mina tankar osökt i bostadsmarknaden.

Att äga sin egen bostad blev ju ett ideal i slutet av 1900-talet. Men hur effektivt är det egentligen att alla lånar till en egenbostad? Och vill folk verkligen bära den typen av skuld och risk i framtiden?

Kanske blir delningsekonomins genomslag, om det nu sker, också ett uppsving för hyresrätten. Det har ju onekligen sina fördelar att kunna omlokalisera då och då.

Av: Jacob Bursell, Kapitalet.se

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro