ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Det behövs ett företagandets svar på ISK-kontot

Jacob Bursell · 3 Okt 2017
Uppdaterad 3 Okt 2017
Jacob Bursell resonerar kring utmaningar för utländska entreprenörer att hävda sig på marknaden när Sveriges byråkrati är såpass krävande.

Jacob Bursell resonerar kring utmaningar för utländska entreprenörer att hävda sig på marknaden när Sveriges byråkrati är såpass krävande.


Sverige är ett byråkratiskt land med en stor statsapparat. Man kan bara drömma om hur det är för någon som inte kan svenska.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Man kan ställa sig frågande till hur lätt det är att komma till Sverige från Mellanöstern och starta eget. Har du redovisat momsen? Hur mycket får du dra av på en hyrbil? Har du tecknat en TGA-försäkring hos Fora? Vad eller vem är Fora?

Det här är frågor som gäckar alla normalbegåvade svenskar som vågat sig på att starta ett eget företag. För det är inte särskilt svårt i praktiken. Utmaningen är att våga ta steget.  Sedan vadar man i papper och obegripligheter tills man lär sig simma av ren överlevnadsinstinkt.

Jag undrar ofta vad alla människor som har kommit till Sverige under senare år ska göra. Hur ska alla få jobb? Och särskilt de som saknar utbildning. Vi i Sverige gillar ju vår formalia och håller oss gärna mitt i vägen. Då är det nog svårt att komma från Aleppo och säga att man var ingenjör före kriget. Har du papper på det?

Egenföretagande skulle kunna bli en biljett in i det svenska samhället för många tusen människor. I realiteten är nog den vägen nog ofta mer framkomlig än Arbetsförmedlingen. Som egenföretagare kan du åtminstone sätta dina egna priser och arbeta efter egna villkor.

I många branscher räcker det med två händer, en telefon och en nätuppkoppling. Den uppenbara nackdelen är att det helt enkelt är krångligt, och man kan bara drömma om hur det är för någon som inte kan svenska.

Tyvärr har vi gjort oss beroende av byråkrati.

I Syrien, som kontrast, är den inofficiella ekonomin stor och man redovisar inte nödvändigtvis sina inkomster. I Sverige är det en förutsättning, för annars blir du stekt av pensions- och socialförsäkringssystemen.

Varför inte utreda möjligheten att införa en schablonbeskattad företagsform utan redovisningskrav? Ett företagandets svar på ISK-kontot? Det blir en teststuga föra alla med idéer och drivkrafter, men vars språk eller mod inte rår på den svenska modellen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro