ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Gör värnplikten först – sen kan du ha kul med gott samvete

Jacob Bursell · 13 Feb 2019
Uppdaterad 13 Feb 2019
Försvarsmyndigheten tvingas lägga miljoner på fleeceklädda reklamare, skriver Jacob Bursell.

Försvarsmyndigheten tvingas lägga miljoner på fleeceklädda reklamare, skriver Jacob Bursell. Foto: TT


Det riktigt tragiska är att vi i dag har en försvarsmyndighet som är nödgad att lägga typ 100 miljoner kronor per år för att ett gäng fleeceklädda reklamare på Södermalm ska hitta på värdegrundssäkrade kampanjer i hopp om att sälja in en värnplikt alla borde göra utan ersättning, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Om man ställs inför två uppgifter, en tråkig och en rolig, så tycker jag det är en bra princip att göra det tråkiga först. Då vet man dels att den blir gjord, och så blir det roliga lite av en belöning när det tråkiga är klart.

Jag tror att jag tänker se likadant på det här med allmän värnplikt. I förra veckan råkade jag notera att en av skribenterna på Dagens Nyheters ledarsida tyckte synd om en kille som hade glömt att mönstra. Han var tydligen sjuk den veckan. Konsekvensen blev dagsböter och en prick i registret, vilket Dagens Nyheter tycker är ett fruktansvärt omänskligt straff.

Jag vill först bara föra till protokollet att jag inte håller med, i den mån någon bryr sig. Glömmer man att betala skatt sitter man också i klistret. Men det är ju inte bara DN som verkar tycka att det här med värnplikt är så himla orättvist. En massa människor verkar tycka det. Men vi svenskar lever typ 80 år i snitt.

quotation startMan gör det jobbiga först, och sen kan man med gott samvete ha kul i sextio år.quotation end

Har man turen att födas i ett land med betald utbildning, vägar, subventionerad tandvård och ett demokratiskt statsskick så det ju verkligen fullt rimligt att man viger ett år av sitt liv till dess försvar.

Man gör det jobbiga först, och sen kan man med gott samvete ha kul i sextio år. Av det skälet, bland flera andra, var det fullständigt dåraktigt att lägga ned den allmänna värnplikten. Den borde snarare ha utvecklats till att omfatta även kvinnor, där man som ett alternativ hade kunnat låta vapenvägrare och blivande ledarskribenter på Dagens Nyheter arbeta i andra samhällsnyttiga funktioner.

Nu fick vi i stället ett försvar där idén verkar vara att ryssen ska stoppas med fem tusen Fora-försäkrade kommandosoldater med laservapen och OB-tillägg. Det här är naturligtvis bara spekulationer från min sida, men att döma av konflikterna i Afghanistan, Irak och dylika konflikthärdar så verkar motståndet ha åstadkommit rätt mycket med lite gammal hederlig motivation och några järnspett. Men det där vet nog andra bäst.

Det riktigt tragiska är att vi i dag har en försvarsmyndighet som är nödgad att lägga typ 100 miljoner kronor per år för att ett gäng fleeceklädda reklamare på Södermalm ska hitta på värdegrundssäkrade kampanjer i hopp om att sälja in en värnplikt alla borde göra utan ersättning.

Jacob Bursell, kapitalet.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro