ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Ingen vill vara med i partierna längre

Jacob Bursell · 23 Dec 2018
Uppdaterad 23 Dec 2018
Det är tur att någon alls vill företräda resten av oss.

Det är tur att någon alls vill företräda resten av oss. Foto: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå


Man vill ju tro att det här är tider då politikerföraktet växer. Då vill jag ändå säga att det är tur att någon alls vill företräda resten av oss. Att döma av ledamöterna i valberedningen i vår bostadsrättsförening är det just nu inte superhippt med föreningsengagemang, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag nu under ett par månader har betraktat hur partierna träter om makten, så undrar jag ibland varför de existerar överhuvud taget. Och det finns tillsynes begåvade människor som har tänkt på det här. Partierna ska knyta ihop civilsamhället och staten, heter det i den senaste Demokratiutredningen.

LÄS MER
Jacob Bursell: Ingen vill fatta beslut om vem som ska bo i Sverige

De ska tydligen också vara redskap som artikulerar medborgarnas intressen, och aggregera olika intressen i samhället. Och visst, på något vänster måste ju folks åsikter masseras för att kunna resultera i någon slags politik.

Hur som helst. Man vill ju tro att det här är tider då politikerföraktet växer. Då vill jag ändå säga att det är tur att någon alls vill företräda resten av oss. Att döma av ledamöterna i valberedningen i vår bostadsrättsförening är det just nu inte superhippt med föreningsengagemang.

quotation startEn gång i tiden var de ju ståtliga folkrörelser. I dag samlar de en bråkdel av befolkningen.quotation end

Nutidsmänniskan har annat att tänka på än att dra strån till stacken. Det finns ju exempelvis Netflix, Twitterfejder och åtskilliga andra viktiga saker att lägga sin värdefulla tid på. Att då masa sig iväg efter jobbet och ställa fram stolarna till något lokalt partimöte skulle kunna betraktas som lite beundransvärt.Men det där kanske också är förklaringen till att ingen vill vara med i partierna längre.

En gång i tiden var de ju ståtliga folkrörelser. I dag samlar de en bråkdel av befolkningen. Tittar man på de som faktiskt är engagerade, inte de som endast är medlemmar, så finns det knappt några partier kvar.

Jag vet inte om det säger något om den gudsförgätna röra som våra företrädare nu som bäst försöker ta sig ur. Men det är lite sorgligt att tänka sig att den politik som som man nu försöker producera kommer ur ett folkligt engagemang som kanske inte är större än det man skulle kunna uppmäta i landets alla syföreningar.

quotation startMen oavsett verkar det ibland vara lite ont om syre i svensk politik.quotation end

Kanske innebär det att det där redskapet som ska knyta ihop folket och staten inte längre fungerar som det var tänkt. Det kanske helt enkelt inte är hundra procent vettigt att låta demokratin utgå från organisationer som ingen vill vara med i.

Eller ska man bara skylla sig själv om man hellre kollar på Netflix än att ställa fram de där stolarna? Förmodligen. Men oavsett verkar det ibland vara lite ont om syre i svensk politik. Det vore skönt att vädra lite.

Jacob Bursell, Kapitalet.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro