ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Om gränserna havererar har vi inget land kvar

Jacob Bursell · 31 Okt 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018

Foto: IBL


Sverige må ha en nation och en idé om att vi kamperar ihop. Men om vi saknar ett vettigt försvar och fungerande gränskontroller, har vi då fullt ut en nationalstat?, frågar sig Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Av allt som under universitetsåren flög in i ena örat, så var det i alla fall en sak som inte genast flög ut genom det andra. Jag minns föreläsningen någorlunda väl. En myndig herre stod vid tavlan, ritade en triangel, och berättade om nationalstatens historia, från westfaliska freden till kalla kriget. En rafflande berättelse som en gång för alla undanröjde studenternas eventuella tvivel om att det var bättre förr.

Den där triangeln ville han skulle representera nationalstatens beståndsdelar: en nation, en idé och, lite mer kryptiskt, territoriell integritet. De första två begreppen fattar man ju. Vill man bilda eller upprätthålla en stat, går man samman ett gäng och säger att nu håller vi ihop ett tag. Det låter tämligen logiskt, och det är också vad vi för länge sedan gjorde i Sverige.

Den tredje förutsättningen är kanske inte lika enkel att förstå rakt av. Men det är inte konstigare än att man också behöver en bit land, och ovanpå det en ambition att ha den här landsnutten för sig själv. Med andra ord säger man här går gränsen, och sen kastar man in lite pengar och uppdrar åt en myndighet att se till att gränserna förblir intakta.

quotation startMen om vi saknar ett vettigt försvar och fungerande gränskontroller, har vi då fullt ut en nationalstat?quotation end

Så till saken: När man nu läser om EU:s granskning av Sveriges gränskontroller, så får man märkligt nog intrycket att det inte fanns några gränskontroller att granska. Gränspolisens chef Patrik Engström säger enligt Expressen att problemen beror på att gränspolisen sedan år 2000 har prioriterat annat än gränskontroller. Dessutom, tillägger han, har man problem med organisationen, resurser, kompetens, teknikstöd och arbetet med riskanalyser. När man hör det här undrar man ju vad gränspolisen inte har problem med.

LÄS MER
Jacob Bursell: Jag begraver nu mina principer

Det här kommer låta lite sådär viktigpetter-teoretiskt. Men jag vill ändå hävda att det här är en seriöst menad invändning: Sverige må ha en nation och en idé om att vi kamperar ihop. Men om vi saknar ett vettigt försvar och fungerande gränskontroller, har vi då fullt ut en nationalstat? Visst, nationalstater är ju lite tråkiga eftersom de skiljer mellan folk och folk. Men detta paragrafrytteri har troligtvis varit den största garanten för att det trots allt finns lite ordning i världen. Så vad sägs om att återupprätta den där triangeln?

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro