ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Sälj det statliga Svenska Spel

Jacob Bursell · 24 Jan 2019
Uppdaterad 24 Jan 2019
"Det kan för guds skull inte vara statens uppgift att få folk att drömma om spelvinster".

"Det kan för guds skull inte vara statens uppgift att få folk att drömma om spelvinster". Foto: TT


Det kan för guds skull inte vara statens uppgift att få folk att drömma om spelvinster, när det är svårt nog för människor att driva företag och hålla sig friska på jobbet, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag minns det här så tydligt, trots att det måste ha varit fem år sedan nu. Jag satt vid bardisken på en pub i Stockholm och drack en öl. Några meter bort stod en av Svenska Spels så kallade Jack Vegas-maskiner. Framför apparaten satt en ensam äldre man med krökt rygg och en oengagerad hållning.

quotation startMen möglig ost och ljummen starköl får väl ändå vara en ganska passande symbol för spelindustrin.quotation end

Med den ena handen opererade han själva spelet. Han matade in hundralappar som om de vore monopolpengar, och tryckte sedan lite förstrött på knapparna i ett rasande tempo. I den andra handen höll han någon slags mögelost som han hade skalat, lite som en banan.

Då och då förde han den till munnen, och gröpte ur innanmätet med underkäkens tänder. Efter några skopor ost lade han den ifrån sig, och sköljde munnen med starköl. Det var en rätt sorglig scen. Men möglig ost och ljummen starköl får väl ändå vara en ganska passande symbol för spelindustrin.

Under många år gick det ju hyfsat enkelt att hålla den ifrån sig. Men tack vare internet och mediebranschens integritetsfattigdom möter man enfalden överallt och hela tiden.

För de människor som lider av spelmissbruk är det naturligtvis förödande. Nu, efter typ två decennier av politisk letargi, har man kommit sig för att skriva om marknadens regler. Utländska spelbolag som redan funnits i Sverige sedan Hedenhös, ska nu också finnas här på pappret.

LÄS MER
Jacob Bursell: Vi lever i en finansiell version av "Truman Show"

Positivt är att spelare nu från en sida på nätet kan blockera sig själva från samtliga spelbolag, vilket möjligen gör det enklare för folk att hålla sig borta. Men det mest komiska är ändå Svenska Spel, som plötsligt ser det som sin självklara uppgift att hoppa in i marknaden för onlinekasinon.

quotation startDet kan för guds skull inte vara statens uppgift att få folk att drömma om spelvinsterquotation end

Detta under någon slags förevändning att det är tryggare för kunderna att spela bort sina pengar till staten än till någon av Svenska Spels medelhavsbaserade konkurrenter. Alltså, om folk sitter på stan och karvar mögelost framför bolagets maskiner, hur ser det då inte ut hemma?

Det kan för guds skull inte vara statens uppgift att få folk att drömma om spelvinster, när det är svårt nog för människor att driva företag och hålla sig friska på jobbet. Svenska Spel borde säljas medan värderingarna på börsen är hyggligt höga. Vinsterna kan vi väl öronmärka till missbruksvård och utbildning.

Jacob Bursell,Kapitalet.se

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro