ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Skatteplanering – vi ägnar oss åt det för att vi gillar pengar

Jacob Bursell · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Till höger syns Leif Östling som blivit starkt ifrågasatt trots att han inte gjort något olagligt. Man "får gissa var de moraliska gränserna råkar gå för stunden, och inte minst vems moraliska kompass som sätter tonen", skriver Jacob Bursell.

Till höger syns Leif Östling som blivit starkt ifrågasatt trots att han inte gjort något olagligt. Man "får gissa var de moraliska gränserna råkar gå för stunden, och inte minst vems moraliska kompass som sätter tonen", skriver Jacob Bursell.


Metros ekonomikolumnist frågar sig om det är Uppdrag Granskning-redaktionens förväntningar på omvärlden som gäller, inte lagen?

klar

Artikellänk är kopierad

För rätt många vanliga människor, inbillar jag mig, är det eftersträvansvärt att skaffa mer pengar. Bevispunkt ett: i mars ökade antalet google-sökningar på ”avdrag deklaration” tjugo gånger. Kanske var det en kosmisk slump, eller så säger det något lite mer allmängiltigt om oss svenskar. Vi är stolta över vår skattefinansierade välfärd, men det skadar inte om det är någon annans skatt som står för själva finansieringen. Eller vad sägs om den här rubriken från SVT:  ”Här är avdragen som du kan tjäna tusenlappar på”. 

Att dra av mäklararvoden och förbättringskostnader för att minska reavinstskatten i en bostadsaffär är så självklart att det inte ens diskuteras. Och så har vi förstås alla de ROT-renoveringar som nästan magiskt hamnar vid årsskiftet (vilket möjliggör dubbla avdrag). 

Det handlar helt enkelt om skatteplanering, och vi ägnar oss åt det för att vi gillar pengar, för att vi kan och för att det är lagligt. Men då och då ertappas lite mer uppkomna personer med kreativa finansiella arrangemang. Senast var det Svenskt Näringslivs ordförande. Han har pengar på Malta av alla ställen, och för det stod han ett par veckor i samhällets skamvrå innan han tog sitt pick och pack och avgick.

Lustigt nog har medierna noggrant understrukit att Östlings förehavanden förstås är helt lagliga. Snarare efterfrågas en diskussion om skattemoralen i samhället. 

Nu valde han att avgå, vilket inte direkt bidrar till att världen blir enklare att förstå sig på. Lagen är faktiskt praktisk eftersom den utgör en gemensam karta som vi människor kan förhålla oss till. I stället har vi ett arrangemang där man helt enkelt får gissa var de moraliska gränserna råkar gå för stunden, och inte minst vems moraliska kompass som sätter tonen. Är det Uppdrag Granskning-redaktionens förväntningar på omvärlden som gäller i dag? Vem vet, kanske finns en hemlig formel?

Att med avancerad skatteplanering trolla bort mer än ett prisbasbelopp är okej endast för busschaufförer, tandläkare och försäkringstjänstemän. Blev vi svenskar verkligen så upprörda över Leif Östlings affärer att ett avsked var den enda möjliga lösningen? Eller hade han ett skelett i garderoben? Kanske hade det ändå gynnat vår förståelse av av samhället om han suttit kvar och tagit fajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro