ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Varför pratar politikerna om ansvar?

Jacob Bursell · 24 Okt 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
"Dessa arma, arma människor, hur orkar de ens leva?".

"Dessa arma, arma människor, hur orkar de ens leva?". Foto: IBL


Men när man i fråga om svensk politik hör ordet ansvar så vet man inte riktigt vad som gäller. Det skulle faktiskt kunna vara just en mejeriprodukt, jag vet inte, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Regeringsförhandlingarna, eller vad man ska kalla dem, har fått mig att börja reflektera kring det här med ansvar. Det är ju ett ord som i svensk politik verkar ha berövats sitt värde. Jag försöker hitta andra ord i språket som inte längre betyder något.

Jag letar entusiastiskt på Aftonbladets förstasida, men hittar inget. Till och med rubriksättarna på Aftonbladet verkar i huvudsak använda sig av ord som betyder något. Man förstår ungefär vad artikeln kommer att handla om. Jag testar en annan tankeövning och tänker slumpmässigt på substantivet ost, men inser snabbt att man när man hör ordet ost förstår att det nog handlar om en mejeriprodukt. Men när man i fråga om svensk politik hör ordet ansvar så vet man inte riktigt vad som gäller. Det skulle faktiskt kunna vara just en mejeriprodukt, jag vet inte.

quotation startAtt använda toalettborsten när du är sist kvar på kontoret. Gudarna ska veta att det är en kamp.quotation end

Jag tror dock att jag sitter på en ledtråd. Tittar jag på min egen blygsamma tillvaro så har det här med ansvar i regel alltid betytt något som är lite svårare och jobbigare än andra saker. Att ringa ägaren och erkänna när du slagit upp din bildörr på bilen bredvid. Att vända sig om och gå tillbaka när man försökt slänga något i en offentlig papperskorg, men sedan noterat att det retligt fallit ur.

LÄS MER
Jacob Bursell: Eldriven sparkcykel – vi har kommit till framtiden

Att använda toalettborsten när du är sist kvar på kontoret. Gudarna ska veta att det är en kamp. Jag kommer regelbundet på mig själv när jag undviker att ta en kopp kaffe på kontoret om jag samtidigt inser att detta även kommer ge mig den moraliska skyldigheten att sätta på en ny kanna. Man är ju inte mer än människa.Men det här är ju vad ansvar är: att göra det som inte är enkelt.

quotation startEftersom de enkla och smärtfria lösningarna uppenbarligen lyser med sin frånvaro, återstår de jobbiga lösningarna.quotation end

Åter då till regeringsförhandlingarna. Eftersom de enkla och smärtfria lösningarna uppenbarligen lyser med sin frånvaro, återstår de jobbiga lösningarna. Jag är ju ingen expert, men det verkar som om dessa alltså kräver att ett eller flera partier måste prata med andra partier som de inte tycker om. Dessa arma, arma människor, hur orkar de ens leva? Men den här jobbiga utvägen vill inte dina politiker ta. De vill ta den enkla. Jag vet faktiskt inte om det är ansvarsfullt. Jag tror bara att det är…ost.

Jacob Bursell, kapitalet.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro