ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Vi borde göra Västerås till ett bostadsexperiment

Jacob Bursell · 3 Dec 2018
Uppdaterad 3 Dec 2018
"Välkommen till vuxenlivet. Synd bara att ingen undervisade i detta på gymnasiet", skriver Jacob Bursell som vill göra Västerås till ett bostadsexperiment.

"Välkommen till vuxenlivet. Synd bara att ingen undervisade i detta på gymnasiet", skriver Jacob Bursell som vill göra Västerås till ett bostadsexperiment. Foto: IBL


De som lider mest av det hela är troligtvis de som intresserar sig minst för politrukernas prestigekantade pennfäktande: ungdomar som bara vill ha någonstans att bo, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi svenskar är tydligen oförmögna att hitta en långsiktig lösning på bostadsmarknadens problem. Utifrån sett måste det vara lite komiskt att betrakta hur ett annars hyfsat rationellt folk har blivit fullständigt lamslaget av särintressen. De som lider mest av det hela är troligtvis de som intresserar sig minst för politrukernas prestigekantade pennfäktande: ungdomar som bara vill ha någonstans att bo.

I stället tvingas de bo i tredje hand, betala ockerhyror och schackra med kriminella. Välkommen till vuxenlivet. Synd bara att ingen undervisade i detta på gymnasiet.

Den stora stötestenen här är ju hyresmarknaden. Eller snarare, prissättningen på hyresmarknaden. Den regleras enligt principer som man hittade på för typ 80 år sedan.Och handen på hjärtat: Sverige har nog förändrats lite sedan dess.

Det här verkar förvisso inte bekomma hyresregleringens försvarare. Och på ett sätt är det ju enkelt att förstå dem. Exakt vad som händer om och när hyresregleringen skrotas vet vi ju inte

, men priserna kommer i alla fall att gå upp.

Finanspolitiska rådet gissar att det skulle bli 20 till 25 procent dyrare för de allra flesta, men på snofsiga adresser upp till 60 procent. Det är ju inte så kul. Samtidigt, menar den fria marknadens lansdragare, skulle en uppluckring av reglerna leda till kortare köer.

quotation startVi avreglerar hyrorna, väntar i tio år, och sen skickar vi dit någon för att se vad som hände.quotation end

Att alla i behov av en lägenhet också skulle kunna få en lägenhet. De skulle bara inte kunna få en lägenhet centralt, med havsutsikt, jacuzzi och låg hyra.Jag är ju själv en förespråkare av marknadslösningar. På något sätt känns det som en elegantare lösning än att priserna ska förhandlas mellan hyresvärdar och en hög tjänstemän på Hyresgästföreningen.

LÄS MER
Jacob Bursell: Fastighetsbranschen luktar illa

Och om fri prissättning är så oerhört orättvist, vad är då dagens ordning som enbart cementerar de fördelar som exklusivt tillhör dem som inte ens ser regleringens baksida?Men i god svensk nutida anda kommer den här frågan aldrig att lösas, eftersom parterna grävt sig så långt ned i sina skyttegravar att de snart tittar ut i Kina.

I brist på genombrott i frågan tycker jag vi förvandlar, säg, Västerås till ett bostadspolitiskt experiment. Vi avreglerar hyrorna, väntar i tio år, och sen skickar vi dit någon för att se vad som hände. Vem vet, kanske blev det inte så illa ändå.

Jacob Bursell, Kaptialet.se. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro