ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jacob Bursell: Vi lever i en finansiell version av "Truman Show"

Jacob Bursell · 16 Jan 2019
Uppdaterad 16 Jan 2019
"Vi har helt enkelt haft det oerhört bra. Det är bra att ha det i minnet".

"Vi har helt enkelt haft det oerhört bra. Det är bra att ha det i minnet". Foto: TT


I bland undrar man ju vad äldre generationer hade tyckt om nutidens utsvävningar. Min mormor samlade på trådstumpar, eftersom hon tyckte att de kunde vara bra att ha senare, skriver Jacob Bursell.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Räntorna är på väg upp igen. Från nästan patetiska nivåer förvisso, men Riksbanken verkar sugna på att kanske nå upp till nollan innan nästan lågkonjunktur tar vid. Vad man gör då är en annan femma. Någon föreslog att vi lika väl kunde höja inflationsmålet till typ 4 procent, och då måste väl räntorna sänkas till minus två procent eller något.

Det låter ju fullständigt galet för en utomstående, men det gjorde även gällande dagens ordning för tio år sedan. Penningpolitik är en illusionslek som tycks fungera så länge som vi tror på den, och därför finns det väl inga formella hinder så länge centralbankernas trollkarlar säger rätt saker. Det enda som är säkert är att vi alla lever i en finansiell version av ”Truman Show”, och ingen vet hur det slutar.

Men ett ändå tänkbart scenario är ju att det vi ser nu är slutet på en epok, och början på en annan. Zoomar man ut med den tanken i huvudet är det rätt kul att filosofera om den här tiden i historien, och vad den har inneburit för oss som fick uppleva den.

quotation startVar det här tio sällsynta år då en kopp kaffe oblygt kostade 40 kronor?quotation end

Sjuttiotalet minns vi som oljekriserna och inflationsårens decennium. Jag menar, vem tror idag att inflationen kan vara tvåsiffrig? 1980-talet blev den ekonomiska liberalismens första seger över socialismen, och den moderna finansmarknaden föddes. Nittiotalet blev anarkoliberalismens lilla experimentlåda, och sedan rasade hela det ekonomiska korthuset på 00-talet.

Så vad blir det av 2010-talet? Var det här tio sällsynta år då en kopp kaffe oblygt kostade 40 kronor? Då andra gradens kändisar sålde monologföreställningar för 800 kronor biljetten, och sålde slut från Ystad till Haparanda? Då krogarna serverade friterat grönssaksskum, och ett sparkcykelföretag kunde värderas till 500 miljoner kronor ett halvår efter starten?

quotation startVi har helt enkelt haft det oerhört bra. Det är bra att ha det i minnet.quotation end

Kanske var det människans sista försök att övervinna de ekonomiska naturlagarna, innan notan kom till bordet. I bland undrar man ju vad äldre generationer hade tyckt om nutidens utsvävningar. Min mormor samlade på trådstumpar, eftersom hon tyckte att de kunde vara bra att ha senare.

Jag vet inte hur många i min ålder som samlar på gamla trådar bara för att de kan vara bra att ha, men jag gissar att det inte är så många. Vi har helt enkelt haft det oerhört bra. Det är bra att ha det i minnet.

Jacob Bursell, kapitalet.se

klar

Artikellänk är kopierad

Jacob Bursell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro