ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag är livrädd för Fredrik Reinfeldts framgångar

Johan Norberg · 22 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag tillhör dem som hellre såg Reinfeldt som statsminister än alternativet – socialdemokrater som nu har avslöjat att de inte ens själva trodde på sin politik. Så jag borde väl vara glad nu när moderaterna sopar banan med sossarna i opinionsundersökningarna. Men jag är livrädd.

S var inte så maktfullkomliga från början. En gång var det en radikal gräsrotsrörelse som ville utveckla civilsamhället och genomskådade hur staten gynnade eliten. Men genom att sitta på makten i mer än fyra decennier blev partiet självtillräckligt och självgott. När de själva fick förvalta den stora staten började de plötsligt gilla att den dribblade med folks liv.

Jag är rädd att Moderaterna är på väg att göra samma resa redan efter fyra år vid makten. Reinfeldt har uttryckt förhoppningen om att M ska bli ”långvarigt statsbärande” och har deklarerat att partiet står för allmänintresset medan alla andra representerar särintressen. Då är det naturligt om kritik och hinder för maktutövning framstår som sabotage. Finansminister Anders Borg har hotat det formellt självständiga Finanspolitiska Rådet med minskade medel för att det inte alltid ger råd som han uppskattar.

Under sitt jultal i måndags gjorde Reinfeldt ett nytt försök att passa i Göran Perssons tidigare för stora kostym. Han gav folket några tips om hur det bör fira jul, och avfärdade gamla moderater som ansåg att ”det är stat och byråkrati som är den verkliga frihetsinskränkningen”. Själv vill han bara lösa folks problem. Men hur gör man det om man inte tar till sig den historiskt framvuxna insikten att maktkoncentration ofta i sig skapar problem, leder till förtryck av minoriteter, ger makt till särintressen och blockerar nya lösningar på gamla problem? Det är då man börjar leka med idéer om massövervakning och tvångskvotering och mästrar undersåtarna om att de ”ska arbeta och inte supa”.

Reinfeldt och Borg är några av de största politiska begåvningarna i vår tid. Men just nu går det lite för bra. Partier som inte tror att motståndarna snart kan ta över taburetterna förlorar blicken för dessa faror. Bara för att de själva har makten tror de inte att den kan missbrukas.

Det känns lite konstigt, men det är nästan så att jag önskar S ett snart tillfrisknande.

+ prataomdet.se– Den vitryska diktaturen visar sitt verkliga, brutala ansikte.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro