ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag är tyvärr ingen "cool girl"

Evyn Redar · 10 Mar 2016
Uppdaterad 10 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

I tisdags var det internationella kvinnodagen. En dag som tas emot på olika sätt runt om i världen. Vissa firar för att det ses som en dag då man internationellt kan lyfta sina medsystrars och sin egen kamp som man tvingats in i redan dagen man föddes. Vissa sörjer för att dagen enbart påminner om hur långt ifrån jämställdhet vi fortfarande är. Men de flesta ser det som ännu en dag att ta tag i kampen, sida vid sida med sina systrar. När jag sätter mig ner vid datorn för att skriva den här kolumnen så vet jag om att jag har ett givet ämne framför mig: systraskapet. Så hur spenderade jag den internationella kvinnodagen? Hur bidrog jag till systraskapet i tisdags? Jo, genom att hjälpa en av mina bästa vänner att ta reda på varför en kille inte svarade på hennes sms.

► LÄS MER: Evyn Redar: "Erik Lundin är så mycket mer än bara musik"

För något år sedan läste jag en text på nätet som handlade om cool girl-komplexet. Jag vet inte vem som skrivit den och har sedan dess inte lyckats hitta den. Men texten i fråga hjälpte mig enormt i min feministiska analys när det kommer till relationer. Jag minns att skribenten, bit för bit, förklarade hur den nya feminismen fått oss unga straighta tjejer att vilja bete oss som killarna gör när det kom till att ragga. Vi vill så gärna avskriva oss bilden av att tjejer är jobbiga, dramatiska och överkänsliga, vilket resulterar i att vi ofrivilligt trycker undan våra känslor och istället rycker på axlarna. Äsch, vem bryr sig om att han ignorerat mina senaste sju sms för att sen plötsligt dyka upp utanför min port för att han kände för att umgås? Vem bryr sig om att han sen försvinner igen i en vecka utan att höra av sig. Jaha, nu fick jag ett samtal om att han vill ses på en lunch? Kul! Det kan jag gå med på. Men samma sekund som jag ska kliva ut ur dörren så avbokar han på grund av riktigt oklara anledningar. Men vad gör det? Jag rycker på axlarna och fortsätter min dag som ingenting har hänt, för inte faa-an ska han få kalla mig känslig. Jag ska absolut inte smeka hans förutfattade teorier om att tjejer är dramatiska. Nope, jag är en cool girl.

► LÄS MER: Evyn Redar: "Mångfald är inte raketforskning – ändå verkar det svårt för medierna"

Jag skrattar högt för mig själv när jag läser igenom alla sjuka situationer mina tjejkompisar delar med sig av i vår Whatsapp-grupp. Situationer som får en att vilja slita av sig håret på huvudet. Men istället kommer vi gemensamt fram till ett välstrukturerat schema på hur lång tid det ska ta innan man svarar på det senaste sms:et. Och hur feministiskt är det egentligen på en skala? Att vara en cool girl är egentligen ännu ett sätt för dessa killar att komma undan med sitt sjuka beteende. De går stabilt fram och lämnar en orkan bakom sig, utan att drabbas av konsekvenserna de egentligen förtjänar. Från och med nu ska jag sluta hantera situationer genom att rycka på axlarna för att sen gå hem och gråta ner mig i en Whatsapp-grupp. Så jag valde att avsluta internationella kvinnodagen genom att skicka en lista till mina bästisar på killar vars bilar behöver repas. Okej, skoja… Eller?

+ Whatsapp. En fantastisk app.

- Alla män som såg internationella kvinnodagen som en dag att ge en halvrutten blomma till sin mamma för att "visa uppskattning". Get at grip, snälla.

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro