ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jag bestämmer mig för att sälja mina soffor"

Alexandra Pascalidou · 13 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vintern som väntar runt knuten verkar tung. Volvo varslar tusentals arbetare. Räntorna skjuter i höjden. Min bostadsskuld ökar dagligen. Hur CSN gör med studieskulden vågar jag inte ens ta reda på. Jag bestämmer mig för att sälja mina soffor. Det är inte vilka soffor som helst. I ett infall av småskaligt storhetsvansinne under de lukrativa åren i grekisk TV investerade jag i feta designsoffor. Dem har jag suttit på ett par gånger. Men det kostade mer än det smakade.

När den ekonomiska krisen nu förflyttat sig från Nasdaq och dagstidningarna till mitt mammalediga bankkonto är det dags att sälja stilfulla sofforna. Som den nya tidens surfarmor går jag in på köp- och säljsajten Ebay. Där kan fyllda plånböcker lägga bud på det mesta och det bästa. När jag försöker förstå hur sajten fungerar upptäcker jag att man till och med kan köpa Island.

Det är inte namnet på någon ny soffmodell utan landet Island med sina varma källor, vulkaner och gulliga ponnyhästar.  Utropspriset som började på sju kronor har nu hamnat på 70 miljoner. Enligt annonsen får högstbjudande "ett trevligt klimat och islandshästar men, ärligt talat, en ganska bristfällig ekonomi".

Min frisör i Aten berättar att köerna ringlar sig utanför bankkontoren. Småspararna skyndar att ta ut sina pengar och gömma dem i madrassen av rädsla att förlora dem. Han som just var på väg att köpa sin första lägenhet tillsammans med pojkvännen ser drömmen slås sönder. Nu är han övertygad om att det är de rika som skapat den ekonomiska krisen för att priserna på fastigheter ska falla och de därmed ska kunna köpa upp allt själva. ”De rika behöver inte bry sig om lån och ränteläget. Istället för att förvara sin förmögenhet på banken investerar de tryggt i fastigheter. Som vanligt är det vi vanliga som blir blåsta” suckar frisören.

Själv bläddrar jag frenetiskt i franska ELLE. Här väcks ha - begäret på varenda sida. Det svämmar över av exklusiva väskor, gnistrande juveler, äkta pälsar, påkostade paljettkreationer. Som om ingenting hade hänt. De som påstår sig ha koll på trenderna har helt missat den stora, världsomfattande trenden: folk som blir av med jobbet, kris, konkurser, och soffor till salu.+ Oavbruten nattsömn. Att få drömma klart sina drömmar utan matpauser. En nybliven mammas största dröm. – Mc Cains anhängare som ägnar sig åt personpåhopp på Obama. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro