ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag blir så glad över pod-tjejerna

Fridah Jönsson · 24 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014
Jag blir så glad över pod-tjejerna

Jag blir så glad över pod-tjejerna


klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: Ni vet hur folk brukar tjata om att de plötsligt blir oerhört stolta över Sverige när de åker utomlands? ”Jag blir alltid så tacksam för midsommar och Abba och Zlatan när jag reser hihi”, fnissar de när de kommer hem (efter att de berättat att de ”träffade ett par JÄTTETREVLIGA svenskar” och man nickat att ja det var ju lönt att ni åkte till andra sidan Atlanten för att hitta två schyssta svenskar). Ungefär så kände jag nyligen, fast min kärlek till landet handlade inte om maträtter eller traditioner utan om bloggare. Jag var i Frankrike över påsk och pratade med en kvinna som bott i Paris sedan femton år tillbaka. Hon frågade mig hur det gick till när jag fick den här kolumnplasten, så jag berättade att jag bloggade och tack vare det fick jag börja skriva krönikor i lokaltidningen och tack vare det hittade Metro mig. Hon blev helt förvånad över att bloggandet är så stort i Sverige och berättade att det inte alls var lika utbrett där hon kommer ifrån.Och jag blev så glad över alla unga bloggare och podcastare som finns idag. Jag lyssnar bara på och läser nästan uteslutande tonårstjejers tankar. Jag har övergett satirprogram och svåra bloggar för podcasts som Michaela & Dasha, Nicole & Chloé, Sandra & Michelle och Mathilda & Andrea. Alla är gjorda av kvinnor under trettio som berättar om sig själva och sina liv. Självklart är jag även besatt av deras bloggar och fullkomligt slukar deras tankar om gymnasievalet, livet som Stureplanssingel, studenten och kärlek. Det fina med de här bloggarna och poddarna är att de inte görs av personer jag annars brukar läsa och lyssna på. För mig, som ofta läser bloggar om genus och feminism, är det en sådan befrielse att lyssna på någon som praktiserar och förespråkar feminism utan att veta om det. I avsnitt om kärlek kommer Mathilda och Andrea plötsligt på att ”oj, vi låter så stereotypa nu!” (de är typ arton och märker att de låter stereotypa och jag älskar dem gränslöst för det), Chloé Schuterman pratar om vikten av att plugga och safea upp livet så man har mer än en blogg att falla tillbaka på, Michaela och Dasha utstrålar så mycket power att man inte kan värja sig och Sandra och Michelle berättar om hur viktiga Spice Girls var som förebilder för dem.Jag blir så glad av det här. Där de uttalat feministiska bloggarna ibland tenderar att bli svåra att förstå för – och kanske skrämmer bort – någon som inte läst en massa högskolepoäng genusvetenskap, där kommer dessa lättförstådda, roliga och briljanta tjejerna och visar vad det hela handlar om: Jämställdhet, självständighet och systerskap.

+ Love Antell, Ola Salo och Amanda Jenssen i ”Så mycket bättre”! TV4 toppar verkligen laget.

- Häromdagen hade Nordfront.se satt upp banderoller vid min t-banestation. Jag orkar verkligen inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro