ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Jag drar fram mitt bröst på offentlig plats om jag vill

metro · 21 Nov 2015
Uppdaterad 12 Dec 2016

Att en kvinna väljer att fokusera på sitt barn och helt enkelt amma när behovet finns har inget att göra med att hon känner ett starkt behov av att visa brösten för alla i sin omgivning, skriver Sofie Zanders.

klar

Artikellänk är kopierad

Vissa ämnen verkar aldrig föråldras utan blossar upp lite då och då på sociala medier. Bröstets ”vara eller icke vara” i samhällets allmänna utrymmen är just ett sådant ämne. Och ibland kommer ett inlägg i debatten som får det att tända till lite extra i mig.

Katrin Zytomierskas inlägg om offentlig amning är just ett sådant inlägg.

►LÄS MER: Zytomierska: Bara för att bebisen är hungrig måste du inte hala fram bröstet offentligt

Nej Katrin, så klart MÅSTE ingen hala fram bröstet offentligt. På samma sätt som att ingen mamma i det fria land jag bor i heller ska behöva tveka på sig själv ifall hon nu väljer att göra det. För hon MÅSTE inte heller dölja sina bröst när hon ammar. Precis som att du får ha dina känslor, dina åsikter och ditt val av att amma privat, så har alla andra mammor exakt samma rättigheter, och dessutom valet (med lagligt stöd) att amma offentligt.

Jag blir illa berörd av den skammen så ska påtryckas ammande mammor, och som du bidrar till med ditt debattinlägg. Det är inte ett dugg respektlöst mot en enda människa att använda bröstet till det som bröstet var skapt för, nämligen att mata sitt unga barn. Det är inte äckligt, det är inte opassande, det är inte att blotta sig själv.

Att en kvinna väljer att fokusera på sitt barn och helt enkelt amma när behovet finns har inget att göra med att hon känner ett starkt behov av att visa brösten för alla i sin omgivning. Det är inte ens (förhoppningsvis) på den nyblivna mammans radar att det finns folk som du i närheten, som stirrar, äcklas och dömer. Att du dessutom drar paralleller mellan att amma och att gå på toaletten eller ha sex är under all kritik. I båda dessa fall så ”argumenterar” man med en vuxen person (sig själv) som i de allra flesta fall har alla möjligheter att lägga band på sig och gå till ett privat utrymme. Att göra ifrån sig och ha sex på allmän plats är dessutom, till skillnad från amning, olagligt.

Du kan, och SKA, inte påtvinga ett nyfött barn, eller den ammande modern, ett samhälles snedvridna normer. Både mamman och barnet följer en mycket stark och medfödd instinkt som ingen ska försöka kontrollera. Jag har själv nyss fått veta att jag väntar mitt första barn. Jag läser allt jag kommer över, det är mycket som ska förberedas, många kroppsliga förändringar som ska genomlevas, och sedan ett barn som ska tas om hand. Amning är en hel vetenskap, och är nog så svårt, och ibland ångestfyllt, som det är utan att jag då ska behöva fundera på hur mina val vad gäller amning ska påverka alla dessa andra människor du nämner.

Du har behagats med vridmoment i nacken, och även ben, som gör att du kan avlägsna både din blick och din kropp om du känner att du inte kan hantera detta naturliga moment. Ska man röra sig ute bland folk i samhället, då får man faktiskt hantera det som pågår där också. Annars kan ju istället du stanna hemma.

Sofie Zanders

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro