ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag drömde om en plats där mörkret inte fanns

Evyn Redar · 16 Dec 2016
Uppdaterad 16 Dec 2016
En sömnlös natt snubblar Evyn Redar över H.C. Andersens saga "Prinsessan på ärten" och tankarna svävar iväg.

En sömnlös natt snubblar Evyn Redar över H.C. Andersens saga "Prinsessan på ärten" och tankarna svävar iväg.


Bakom de stängda ögonlocken fanns en fjärran plats någonstans i fantasins värld. Men jag är ingen prinsessa och jag bor inte i något paradis, skriver Evyn Redar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ännu en natt låg jag sömnlös i sängen och stirrade upp i taket. Det var becksvart i rummet men ögonen hade vant sig vid mörkret. I vanlig ordning tog jag till alla knep jag läst om som ska hjälpa en att somna. Räkna lamm, räkna får, räkna vad fan som helst. Andas lugnt, andas tungt och försök sluta tänka. Men tänk inte på att sluta tänka. Tänk inte på att denna tanke också är en tanke trots att du tänker att du ska sluta tänka. Men herregud, stäng bara av hjärnan! Och i vanlig ordning hade jag nu gjort exakt allt för att plötsligt vara klarvaken igen.

Jag var inne på min tionde natt. Det var sällan det brukade gå så här långt. Jag var van vid sömnlöshet men oftast brukade den bara vara i några dagar. Sen kom det alltid någon kväll där kroppen sa ifrån och det resulterade i kraschlandning. Det vill säga tolv timmars nonstop djupsömn.

Jag fortsatte stirra upp i taket en stund innan jag tog upp min mobil. Jag klickade mig in på Safari och började googla. Att lida av sömnbrist var inget jag njöt av, men sen barnsben hade jag lärt mig att leta efter det positiva i de negativa. Mitt positiva var all onödig fakta jag ändå lärde mig dessa vakna nätter. Denna natt sökte jag på sömnlöshet, svårt att sova och obekväm sömn. Efter lite bläddringar dök det upp en berättelse. Sagan om prinsessan på ärten.

Kortfattat handlar den om en prins som letar efter en riktig prinsessa. För att ta reda på om någon är en riktig prinsessa lägger hans mamma tjugo madrasser på varandra och placerar sedan en ärta under dem. En äkta prinsessa kommer uppleva ärtan som en stor klump trots alla madrasser och därför ligga sömnlös hela natten.

Jag läste sagan några gånger innan jag blundade och lät tankarna sväva iväg. Bakom de stängda ögonlocken fanns en fjärran plats någonstans i fantasins värld. En vacker plats. En plats där lyckan stod i centrum. Där mörkret inte fanns och där ljuset tog mest plats. En plats där allt liv hade en mening och varje liten varelse sken starkare än solen. En plats där jag var prinsessa och mitt rike var nästintill lika vackert som paradiset självt. På denna plats bodde jag i ett stort slott och i mitt stora slott hade jag ett stort rum. I mitt stora rum hade jag en gigantisk säng och i denna gigantiska säng hade jag madrasser som var utav det mjukaste materialet en kan tänka sig. Alla tjugo av dem. Jag vandrade fram till sängen och klättrade upp. När kroppen landade mot det mjuka möttes jag av den behagligaste känslan jag någonsin känt. Jag låg och kramades med kuddarna en liten stund innan jag blundade för att falla in i den djupaste av sömn.

Där låg jag och njöt en kort stund innan jag kände den. Klumpen. Plötsligt var jag tillbaka i mitt becksvarta rum igen, stirrandes upp i taket. Det var som om verkligheten gett mig en örfil och skrikit ”VAKNA!”. För jag var ingen prinsessa och platsen jag bodde på var så långt ifrån paradiset. Sömnlösheten jag kände berodde inte på en ärta under mig. Klumpen som håller mig vaken om nätterna finns inuti i mig.

+ Childish Gambino.

– Nyårshetsen. Alltid nyårshetsen.

LÄS MER
Ingen vill behandlas som andra klassens medborgare
klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro