ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag firade jul ensam på en bar – så här var det

Hugo Ewald · 25 Dec 2016
Uppdaterad 3 Maj 2017
Metros Hugo Ewald.

Metros Hugo Ewald. Foto: Privat


Det är nästan helt tyst på baren där jag sitter. Några personer sitter vid bardisken utan att prata med varandra. Stämningen är knappast julig. En person tittar på Viasat, en annan bläddrar på sin mobil. Bartendrarna pratar tyst med varandra. Ingen musik hörs, men några julpynt pryder lokalen, skriver Metros Hugo Ewald.

klar

Artikellänk är kopierad

Själv sitter jag tyst och blickar ned i min öl. Det är julafton och jag tillbringar den på en kultförklarad krog i centrala Stockholm. Det kanske låter tragiskt, men allt är planerat. Min familj och släkt är i en annan del av Sverige och jag har ändå tillbringat julafton på redaktionen.

Att tillbringa julafton ensam är inte särskilt konstigt egentligen, även om det är stigmatiserat. I en undersökning från Metro i samarbete med Yougov uppgav fem procent att de skulle tillbringa julen ensamma. Otaliga trådar på Flashback har skapats av människor som tillbringar julen ensamma, frivilligt eller ofrivilligt. Vissa verkar lida, medan andra lyfter fram så kallade ensamjular som det bästa som finns: Inget påtvingat samkväm med släkten, ingen risk för dålig stämning till följd av politikbråk, och ingen som tvingar dig att lägga undan mobilen under maten.

Den något dystra stämningen skapar dock en viss känsla av samhörighet. När gästerna lämnar baren säger de hejdå, och människor närmast turas om att berätta sina livshistorier för bartendern. Det pratas förstås om sport, men också om hemstäder och utbildningsbakgrund. Bartendern berättar om hur svårt det är att driva en krog i Stockholm: ”hög hyra, höga personalkostnader”, säger han till en av gästerna.

Själv sitter jag mest och stirrar på min mobil, tjuvlyssnar på konversationer och hoppas att inga sällskapssjuka ensamfirare vill prata med mig. Det är någonting med äldre män och att sitta ensamma på barer. Jag avundas det på något sätt – den brist på självdistans som krävs för att plötsligt gå fram till okända människor och prata med dem. Och den brist på stress som krävs för att du utan underhållning ska kunna sitta ensam i sina tankar i timmar med en öl framför dig på bordet.

Själv har jag inte den bristen på rastlöshet, efter mindre än två timmar måste jag gå. Jag blir för stissig. Istället beger jag mig ut på jakt efter en vegansk julskinka i något slags desperat försök att passa in i Stockholms julstämning.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro