ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag gillar valfrihet på alla områden”

Anders Göransson · 5 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Johan Norbergs stora passion är löpning. I dag börjar han skriva kolumner i Metro.

Johan Norbergs stora passion är löpning. I dag börjar han skriva kolumner i Metro. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Tokliberal, pophöger, frihetens försvarare – välj själv. Få debattörer väcker så starka känslor som Johan Norberg - Sveriges för närvarande kanske mest uppmärksammade liberale skribent. I dag börjar han som ny kolumnist för Metro.Beskriv din politiska inställning i en mening eller två.– Det skulle vara "pro choice" när det gäller allting – jag gillar valfrihet på alla områden. Låt folk vara.Du prisar den fria marknaden och anser att staten ska hålla sig borta. Är inte det lite ute en tid då även högerstyrda regeringar räddar banker och tar över bilfabriker?– Jo, man kan säga att jag befinner mig i en liten minoritet – så känns det. Men just i samband med den här krisen är den typen av idéer viktigare än någonsin. Det är väldigt många, bland annat politiker och centralbanker, som har lekt med andras pengar och då är det viktigt med skepsis mot makten. Du har retat gallfeber på många, mest i vänsterlägret, men även på högerfolk, bland annat sedan du kallat den svenska konservatismen för ”antiintellektuell, feg och ointressant”. Gillar du att gör folk förbannade?– Haha. Nej jag tycker nog att jag är en ganska mild person. Däremot tycker jag att man ska kalla en spade för en spade och en skurk för en skurk – det blir lättare att kommunicera då.Du lär ha startat din politiska bana som anarkist...?– Ja, jag startade ett litet anarkistparti på högstadiet i Hässelby Strand. Vi kampanjade på att avskaffa staten, och att avskaffa cykelförbudet på skolgården. Vi blev faktiskt största parti.Senare var du med i Frihetsfronten, som drev svartklubb, gömde flyktingar och var drogliberal. Kan du stå för det där i dag?– Självfallet modifierar man sina åsikter när man går vidare i tillvaron. Men grundansatsen och det frihetliga budskapet var i grund och botten detsamma som jag har i dag.Vad tänker du skriva om i dina Metrokolumner?– Det kommer nog att handla rätt mycket om maktmissbruk, om myndigheter och politiker som tycker att de vet bäst hur andra ska leva sina liv. Samtidigt har jag i grund och botten ett optimistiskt anslag: jag tror att fria människor med tillgång till den nya tekniken och den ekonomiska utvecklingen kan skapa en bättre och bättre värld. Vilka läsarreaktioner väntar du dig?– Förhoppningsvis både glad och väldigt arga synpunkter. Det är då man känner att man gör någon typ av skillnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro