ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag hade kunnat hitta den misstänkte "terroristen"

Lisa Magnusson · 24 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Det är otacksamt att arbeta på Säpo. Själva kännetecknet på att de anställda gör sitt jobb är att ingen hör talas om det. Allmänheten får oftast bara reda på när de klantar sig, inte räcker till, gör fel. Och fel får man väl ändå säga att de gjorde som braskade i med förhöjd krisberedskap på grund av ett tips om att en islamistisk terrorist smög omkring på svensk mark. Fel får man även säga att media gjorde som kablade ut den misstänktes namn och bild; som beredvilligt eldade på rädslan som infunnit sig efter de vidriga terrordåden i Paris häromveckan.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Lyssna inte på hatarna – ingen skulle vilja bo i deras Sverige"

Mannen var bara skäligen misstänkt, vilket är juridiska för den lägre misstankegraden. Ändå triumfatoriska rubriker som: ”Efterlyste terroristen gripen!”, och – ja, detta är ett autentiskt citat: ”Ladies and gentlemen, we got him”.

Efteråt skulle det visa sig att mannen i fråga inte alls illistigt hade gömt sig. Tvärtom. Inte bara hade han redovisat sin adress för Migrationsverket, och satt sitt namn på dörren. Han hade dessutom ett Facebookkonto där han glatt taggat sig själv varhelst han var. Säpo hade alltså lätt kunnat lokalisera honom (herregud, JAG hade lätt kunnat lokalisera honom). 

Om de gjort sitt jobb hade de åkt hem till honom, fort och diskret, för att luska reda på om det fanns någon som helst substans i det där tipset.

All nödvändig info fanns inom radien av en googling, eller ett telefonsamtal till någon av de myndigheter som hade hans folkbokföringsadress.

Istället ett pådrag som lagt en icke dömd mans liv i spillror, troligen för lång tid framöver. Alla vet vad han heter och hur han ser ut, och trots att misstankarna mot honom har avskrivits kommer somliga ändå hålla honom för skyldig. Det duger inte att, som åklagaren, skyffla undan sitt ansvar genom att mumla om att brottsmisstankarna inte längre pekar ”i hans riktning”, eller att – som Aftonbladets Lena Mellin – låtsas att klickjakten i själva verket var en samhällsinsats; att media bidrog till ”att han snabbt kunde avföras ur utredningen”.

För samtidigt, på den planet vi kallar jorden: Mårten Schultz, professor i civilrätt, påpekar att skadan som mannen har åsamkats närmast saknar motstycke i svensk historia.

Värst var statsminister Stefan Löfven. I sitt extrainsatta tal till nationen började han genast fingra på handtaget till övervakningsdörren; tyckte att man borde glänta mer på den. Närmast till hands ligger väl att fråga sig vad vi ska med strängare dataövervakning till, när Säpo inte ens vet hur man loggar in på Facebook?

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Myndigheterna är en fara för gravida"

Nej, det var dumt. Förlåt min raljanta uppgivenhet. Jag är inte konspiratoriskt lagd, jag tror inte att det är med flit detta hanterats så uselt som det överhuvudtaget går.

Det är bara det att jag önskar att demokratins grundpelare kunde göra skäl för sitt namn, istället för att vara de första att svikta när det väl gäller.

+ Försvarsmakten köper in vinterkängor till soldater som stationerats i Norrland.

- Hade det inte varit för en gästkrönika i Norrköpings Tidningar hade vårt enveckasförsvar i vinter förvandlats till ett entimmesförsvar med förfrusna tår.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro