ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jag har aldrig varit så ensam"

Alexandra Pascalidou · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Pascalidou jämför svenskar med en tjock skog

klar

Artikellänk är kopierad

Lagom till midsommar klädde sig Sverige i sin vackraste klänning. Gullvivor, kattfot och blå viol. Moderiktigt med tanke på sommarens blommiga trend. Färgglada penséer och hortensior på balkongerna lyser upp betongen. Det oändliga ljuset sprider ett magiskt skimmer över det öppna landskapet. När jag inför helgen åkte genom city var det en spökstad jag lämnade bakom mig.

För första gången skulle jag åka till landet och fira svensk midsommar. Men jag mindes min barndoms alla tomma, trista midsomrar där ensamheten ekade mellan husen. Utan sill, färskpotatis eller nubbevisor. Utan utflykter till vänners lantställen. Utan vetskap om man vad man äter, sjunger eller hur man firar den svenskaste av alla högtider. Midsommardagen är årets ensammaste dag för vissa människor.

Min väninna Minh från Kanada fick ett toppjobb i Stockholm. Sprudlande glad och fylld av förväntan tog hon sig an vårt öppna och vänliga Sverige. Det är bilden av vårt land i Kanada. Nu är det dags för henne att lämna landet för nya toppjobb ute i världen. Över en kopp bryggkaffe och klassisk kanelbulle sammanfattar hon sin vistelse "Jag har aldrig varit så ensam. Folk tittar inte ens på mig. Än mindre snicksnackar de som New York-borna gör om man sitter ensam på en krog.” 

Jag drar igång ett försvarstal där jag berättar att vi kan vara lite timida och distanserade i början. Svenskar behöver tid. Kanske är det de täta skogarna, de mörka vintrarna eller avståndet mellan stugorna. Det finns en misstänksamhet och ett behov att få studera människor innan man släpper dem inpå livet, försöker jag som en annan amatörpsykolog. Minh berättar att hon hört teorierna förr. En kollega berättade att svenskar är svåra att lära känna men om du lyckats får du vänner för livet. Men Minh svarar att hon inte behöver vänner för livet utan bara för stunden.

Den mest träffsäkra liknelse av svenskarna hon fått levererades av en thailändska som levt här i ett tiotal år. Hon sa: ”Svenskar är som naturen. De är som en kompakt skog som man mödosamt måste ta sig igenom. Det kräver tid och kraft men när du väl klarat uppgiften finner du en vacker, välkomnande plats att vila på. Det är belöningen.” Minh konstaterar uppgivet att hon trots tolv månaders ihärdiga försök inte lyckats ta sig igenom skogen för att finna den där efterlängtade gläntan. 

När jag tänker efter undrar jag hur många som har lyckats. Nu åker hon hem med en dyster Sverigebild. Någon svensk brevvän har hon inte med sig. Ett år av ensamhet, tänker jag och skäms lite för att jag själv haft fullt upp med mitt. + Rysliga ryssar i EM som garanterat kommer till final!- Spädbarns genuina ointresse för fotbolls-EM

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro