ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jag har bara en snabbtänkt hjärna"

Nabila Abdul Fattah, Socialpedagog · 4 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag vill inte tro på det, men jag tror att jag tror på det ändå. Och den tron gör mig lite smått orolig, tror jag.

Kan det vara så att jag ska förväntas vara på ett visst sätt och sen när jag inte lever upp till det så blir jag helt plötsligt en negativ faktor?

I helgen fick jag höra kommentaren "vad sägs om att du kan släppa ner garden lite så man kan prata med dig som normalt folk?" Med den kommentaren menades det att jag var för kaxig för mitt eget bästa och att det passade inte in och jag gjorde mig själv en otjänst. Och denna kommentar var ett resultat av att jag hade snabba svar på tal, inte fnittrade och spelade söt, inte tittade ner i golvet och rodnade och så vidare.

Frågan är om vi tjejer som råkar ha svar på tal, utan att vara kaxiga utan fortfarande artiga och bra, ska ursäkta oss för att vi är snabbtänkta?

Varför ses det fortfarande som en dålig egenskap för en tjej att synas och höras och framförallt ta för sig?  Egentligen vill jag nog inte tänka att det är ett strukturellt problem och efter sådana kommentarer, vilket jag får rätt ofta så brukar jag tänka på om det kanske var lite mitt fel. Kanske var jag lite för kaxig eller otrevlig. Men sen när man pratar med andra tjejer så hör man exakt samma saker. Vissa har kallat det för ”flygvärdinnesyndromet”. Mannen, (självklart inte alla män!) vill gärna att kvinnan servar och inte är den som tar emot servicen. Visst får hon vara framgångsrik, rolig och smart. Men inte framgångsrikare, roligare eller smartare än honom. Vacker och romantisk får hon däremot vara hur mycket hon vill. Hon kan vara allt så länge hon inte är ett hot.

Jag är säker på att killen som bad mig släppa ner garden inte menade någonting illa med det. Han var säkert jättetrevlig annars men den kommentaren fick mig att tänka om lite. Satt jag där med boxningshandskar utan att jag märkte det? Nej, egentligen var jag bara mig själv och det hade han väl inte riktigt förväntat sig. Hade vi haft en bra konversation ifall jag ”släppt garden” och fnittrat och nickat åt allt han sa? Jo han hade väl haft det. Jag hade nog bara känt mig otroligt plågad och obekväm.  Jag är inte en blyg fnittrare som sitter i ett hörn. Jag är den som är roligast, smartast och den som skrattar högst och jag trivs med det! Jag har ingen gard uppe. Jag har bara en snabbtänkt hjärna och jag är tjej, ursäkta mig!  + Grattis till Alexandra Pascalidou som just fått en dotter!Beach 2008-slaget är så förlorat!

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah, Socialpedagog
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro