ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Jag har lärt mig mer om relationer av "Skam" än av skolan

Patrick David · 6 Dec 2016
Uppdaterad 9 Dec 2016
Tv-serien "Skam" samlar människor på ett sätt som är ovanligt, anser Patrick David.

Tv-serien "Skam" samlar människor på ett sätt som är ovanligt, anser Patrick David. Foto: NRK


I tv-serien "Skam" får vi se heterosexuella killar ta upp queerfrågor och backa sin vän som berättar att han har en grej med en kille. En konversation som känns så skinande äkta att det gör ont. "Skam" sänds med oss i stället för att sändas för oss, skriver Patrick David.

klar

Artikellänk är kopierad

quotation startSäg mig när en serie tidigare har samlat människor på det här sättet? Där folk visar sitt stöd för främlingar. Där ingen ens är främlingar.quotation end

Vi är en familj. Det här är början på något stort. Det är så här framtidens TV kommer se ut. TV där unga interaktivt kan ta del av storyn på ett nytt sätt via sociala medier och känna inkludering på en nivå som känns på riktigt. Det är så här bra TV är.

I feeden bland Skam-konton skriver ett mexikanskt fankonto att Skam klarnat upp i deras tankar och hjälpt dem komma ikapp sina tankar och förstå sin egen sexualitet. Så jag ler mot skärmen igen. Ännu varmare. Jag vill säga till mig själv: Patrick 16 år, det blir bättre. Men det hade blivit bättre snabbare om Skam fanns på din tid. Där varje dag hade känts lättare. Där det inte bara var olikkönade par och relationer på TV. Där det fanns sådana som du i den mest omtalade TV-serien. Där sådana som du inte sågs som udda och där vi inte bara tog vår plats, utan också fick den av andra och hyllades till höjder du aldrig kunde föreställa dig.

► LÄS MER: Debatt: Därför måste vi föräldrar våga stå upp för våra HBTQ-barn

Efter tre säsonger av Skam har jag lärt mig mer om verkliga livet och queerförhållanden än jag lärde mig av tretton år i skolan. En norsk public service-serie tar just nu över där skolan, samhället och vuxna brister och ser till att uppfostra nästa generation. Med rakare rygg än förut rör jag mig mot mitt lunchmöte i väntan på nästa uppdatering från serien. Rakare rygg för att jag vet att unga kommer ta över efter er. Unga som får följa serier som diskuterar pansexualitet. Och det ska ni vara glada för.

Patrick DavidKlubbarrangör, DJ, Queeraktivist

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick David
Patrick David
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro