ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jag har också blivit blogghatad på nätet"

metro · 10 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ANN SÖDERLUND Har följt bloggdebatten på samma sätt som indianerna sover; med ett öga öppet. Halvsömnigt har jag roats av dem som ägnar arbetsdagar åt att skriva och ta bilder på bästa baconröran eller familjen i nya träningsoveraller. Missuppfatta mig rätt, jag är så klart för att yttrandefriheten har gått bananas och att vem som helst kan skriva vad som helst och bli läst av självaste kungen. Men tanken svindlar, tänk om alla svenskar som bloggar fingrarna blodiga i stället skulle ägna sig åt till exempel välgörenhet? Då skulle barnen i låt säga Rumänien garanterat ha kläder och leksaker för resten av livet på en sommar. Själv höll jag på att bli bloggutbränd på en vecka. Varenda liten obetydlig tanke blir ju plötsligt viktigare än Armstrongs första steg på månen.

Och till mig som till skillnad från Linda Skugge bloggar med Lill-Babs-framtoning har ju ingen skickat hatbrev. Bara sådana brev som man vill rama in i guldram.  Men visst ja, på nätet är ingen förskonad. En dag dyker insändaren ”Linnea” upp på min blogg. ”Linnea” har sett mig i affären ”sent en kväll med dina tre stackars barn”. ”Linnea” misstänker att jag har tagit droger eftersom jag var så ”hysterisk” och ”härjad” och var tvungen att ”låna en krona av ditt barn för att ha råd att köpa tvättmedel”. Och hon ger sig inte förrän hon har sänkt mig som en sten på havets mörkaste botten. När jag ska svara henne och fråga om hon på allvar tror att jag behöver låna en krona av mitt barn och att jag hade varit på en middag och att det blev lite sent (halv tio), att Nanok var borta på landet och att alla var trötta och fråga om hon själv har varit tvungen att handla med tre trötta barn någon gång och blattan blittan försvarstal visar det sig att ”Linnea” vill vara anonym. Kvar blir jag och min förlorade blogg-oskuld i mitt uppdiktade sajberland där alla ville en väl. Bohemmorsan försvinner, är stressad så fort vi ska någonstans. ”Är tröjan ren?” ”Sätt på Dante skorna.” ”Nä, vi tar inte alla barnen till Gröna Lund.” Alla är en anonym ”Linnea” som tycker att det har gått för bra, som tycker att man måste rätta in sig i duktiga-mamma-ledet. Så även om jag på ett intellektuellt plan respekterar stålborstade DN-journalisters inlägg om att man får ta skit och hat om man bloggar (om man får betalt) kan jag rent känslomässigt inte förlika mig med tanken på att vem som helst får skriva vad som helst och när som helst om mig. Och då är det väl lika bra att göra en Skugge och en Virtanen och släcka ner. Annars är risken att hela livet förvandlas till en enda lång rast på högstadiet. Man har förträngt ansiktet på killen, men minns fortfarande de kletiga kommentarerna som om det vore i går.

+ ”Vatten, stan är full av vatten”, som Robban Broberg sjunger. Och när termometern visar upp mot 30 plus är det en ynnest att badplatsen ligger runt hörnet och att Stockholm har typ världens renaste.

– Fullsatta, övervarma bussar med översvettiga människor – som har glömt deodoranten. Kan regeringen subventionera? En buskig svettarm till och jag … köper en cykel.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro