ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag hatar folk som hatar tjocka

Cissi Wallin · 29 Aug 2016
Uppdaterad 30 Aug 2016
Tamefan hela samhället är ju paniskt rädda för viktuppgång, skriver Cissi Wallin

Tamefan hela samhället är ju paniskt rädda för viktuppgång, skriver Cissi Wallin Foto: Montage/TT


Vår samtid hatar tjockisar så pass mycket att man tycks göra allt för att hålla liv i myter som underminerar överviktigas hela människovärde, skriver Cissi Wallin

klar

Artikellänk är kopierad

Aldrig förr har det varit så mycket fokus på att bli och förbli smal. Och aldrig förr har tjocka hånats och hatats så frekvent. Jag måste erkänna att jag, tills ganska nyligen också hade tonvis med osympatiska tankar om tjocka personer. Det ena osmickrande karaktärsdraget efter det andra malde i mitt huvud så fort jag såg en människa variant större. Men så hände något. Nä, jag blev inte tjock själv. Har väl alltid varit sådär intetsägande "normalviktig". Men jag började lyssna på tjocka. Började läsa på, av ren nyfikenhet. För att utmana mina tankar. Mina fula och elaka tankar om fett på människokroppar. 

Numera hatar jag folk som hatar tjocka. Jag hatar tamefan all envis mytbildning som finns kring alla de som inte ser ut som idealbilden. Som inte uppfattas som det vi kallar "hälsosamma" just för att hälsa idag i stort sett bara handlar om en sak - att se smal och "tight" ut. Sanningen är i själva verket att hälsa inte har ett skit med kroppsstorlek att göra. 

För om man börjar läsa på lite, bara lite om kroppsfett och hälsa så hittar man ganska snart en rad, för många chockerande uppgifter. Till exempel att det är skralt med bevis på att all övervikt alltid leder till ett sämre, rentav kortare liv. 

►LÄS MER: Cissi Wallin: Jag sväljer mina tabletter i väntan på vård.

Tvärtom har till exempel amerikanska forskare kommit fram till att tjocka generellt lever längre än oss smalisar. Och ny forskning från Umeå universitet slår fast att hjärt- och kärlsjukdomar enbart handlar om gener. Inte om vikt. Sa jag förresten att övervikt också, till stor del handlar om genetik? Och där slår vi också ihjäl myten om att "alla kan bli smala bara dom vill". Det är en grov förenkling. Sen kanske man ska sluta ta för givet att varenda tjockis vantrivs och är redo att göra vad som helst för att tappa xx antal kilon. Senaste året har jag lärt känna massor av nöjda tjocka. Tjocka som mest är oerhört trötta på omvärldens inskränkta antaganden.

Övervikt är inte, som många påstår "en epidemi". Tjockhat och så kallad fettfobi däremot... Tamefan hela samhället är ju paniskt rädda för viktuppgång. Jag har hört svårt sjuka människor säga "jag är ju i alla fall smal nuförtiden" som att det är en bedrift mitt i all misär. Det behöver inte vara farligt att vara tjock, förutom att stora delar av de som ska vara snälla medmänniskor behandlar en som en påse skit. 

►LÄS MER: Cissi Wallin: Tio år har gått sedan övergreppet – men lite har förändrats.

Däri ligger faran. Att vår samtid hatar tjockisar så pass mycket att man tycks göra allt för att hålla liv i myter som underminerar överviktigas hela människovärde. En tjock kropp är lite mindre vacker, säger normen. En tjock kropp är lite mindre värd, säger normen. En tjock är fritt villebråd för allmänhetens ständiga recensioner.

Nä vet du vad - hylla din lokala tjockis! Eller om jag ska vara lite mer seriös: börja se på människor med alla sorters kroppsformer som de komplexa individer de, förlåt vi, faktiskt är. 

+ Julia Skotts faktabok "Kroppspanik" som borde delas ut till varenda högstadieelev

- Vänner och bekanta som viger typ 85 % av sin vakna tid till att noja över att de äter pizza ibland

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro