ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag heter Cissi och är en 80-talistalkis

Cissi Wallin · 7 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Aftonbladets artiklar om alkoholens Sverige har rört många, även mig. Först fick vi läsa om ett gäng svenskar med Marcus Birro i spetsen som deklarerade att jo, vi är alkisar. Sedan kom kändishorden av nykterister. Det som ploppade upp i mitt huvud direkt (förutom ”bra initiativ av Bladet”) var: Var är alla kändisalkisar? Varför är det bara Birro som vågar fläka ut hjärtat i ­kvälls­pressen? För kändisissues inte bara säljer, det påverkar oss mer än vi tror.

Vet inte om jag kan kalla mig kändis. Jag får förvisso Bindefeldinbjudningar då och då och ett gäng veckoliga mejl av folk som tycker och tänker om mig som ”offentlig person”, men annars känner jag mig allmänt anonym, på gott och ont (man vill ju stå upp för sin femtonminuterslängtan).

Så okej ... Hela idén om denna kolumn bygger på att jag är kändis, så låt oss säga det. Vi säger det. Jag, Cissi Wallin, funkar inte med alkohol, kommer alltid brottas med det. Hade gärna ställt upp i kvällspressen och posat bredbent bredvid Birro. Jag är en åttio­talist­-alkis. Vi knäcker inte öl till frukost, vi hänger sällan på parkbänkar med lila påsar. Vi festar ihjäl oss.

Jag har hållit på att festa ihjäl mig. Det var när jag för hundratolfte gången vaknade med uppskrapade knän och lovade mig själv att lägga av som jag insåg.Jag fick många mejl efter min knarkkolumn, folk undrade varför jag inte höjde fingret för alkohol, den dödar ju fler. Jag var inte redo då, nu är jag det och då vill jag vara personlig. I hopp om att få fler att vakna, framför allt folk i min ålder och min sits. Unga med drömmar om att de där 15 minuterna kom­mer igen och igen. Fast varje gång vi inser att livet vill oss annorlunda tappar vi greppet och super ner oss och då på ett hett uteställe med likasinnade.

Alkoholen är en lika naturlig del av våra liv som … hybrisen. Glorifieringen av alkohol är lika äcklig som den av knark, om inte värre. Mest av allt för att den ligger så nära. Jag hinkade sprit som späd 16-åring, det var bara att sno från farsans smuggel­spritgömma, eller från Emmas farsas smuggel­­-s­pritgömma. Det bor kvar i mig, fast i vuxen ålder köpte jag min sprit i hippa barer i stället.

Ingen, ingen sa åt mig att ”hörru bruden, du skadar dig själv!”. Det var när mitt liv och mina drömmar höll på att vittra sönder som jag själv fattade att det var dags för förändring. Hoppas ni gör detsamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro