ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag minns alla sexköpare jag har gripit

Simon Häggström · 31 Mar 2017
Uppdaterad 31 Mar 2017
"Att köpa sex är långt ifrån någon oskyldig handling. Det är ett övergrepp och ett av de tydligaste uttrycken för dessa mäns hat mot kvinnor."

"Att köpa sex är långt ifrån någon oskyldig handling. Det är ett övergrepp och ett av de tydligaste uttrycken för dessa mäns hat mot kvinnor." Foto: Sofia Åkerstedt/Patricia Phillips/Alamy


"Genomgående är att de män som köper sex är egoister ut i fingerspetsarna. Det är män som med penisen i ena handen och några femhundralappar i den andra anser att de har rätt att utnyttja en redan utsatt människa", skriver Metros gästkolumnist Simon Häggström

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För de flesta av oss är sex någonting som förknippas med något fint, positivt och njutningsfullt. Men efter att under flera år ha jobbat med sexuellt våld där människor köps och förnedras har min syn på sex fått sig en rejäl törn. För tyvärr kan vi inte bortse från det faktum att sex också kan vara något förskräckligt som för vissa är förknippat med ett enormt lidande.

I dag har vi en situation där hundratals, näst intill uteslutande kvinnor, varje år förs in och ut ur Sverige för att säljas i prostitution. Ganska många, i synnerhet män, vill gärna tro att dessa prostituerade är smarta, självständiga affärskvinnor som hittat ett jobb där de kombinerar nytta med nöje. Vi som rör oss i dessa miljöer vet däremot att verkligheten är en helt annan. Den största delen av dessa kvinnor kommer från mycket fattiga förhållanden. Lockade hit med löften om pengar och med drömmar om ett bättre liv placeras de i lägenheter och på hotellrum över hela vårt land. Bakom detta finns i de flesta fall kriminella nätverk som gör stora pengar på deras plågor.

Jag tror att de flesta av oss tycker att detta är mycket tragiskt. Det som är minst lika upprörande men också betydligt mer kontroversiellt och som vi alldeles för sällan pratar om är att vi har tusentals svenska män som årligen väljer att utnyttja dessa kvinnors utsatthet genom att köpa deras kroppar. Efter att ha gripit hundratals sexköpare har jag funderat mycket kring dessa män. Jag minns tydligt mannen i min egen ålder som vi grep när han klev ut från en lägenhetsbordell. En halvtimme tidigare hade han betalat ett par tusen för att få ha sex med en kvinna från Brasilien. Två dagar tidigare hade han som nybliven pappa lämnat BB tillsammans med sin sambo och sin nyfödda dotter. Vad försiggår egentligen i dessa mäns huvuden?

Genomgående är att de män som köper sex är egoister ut i fingerspetsarna. Det är män som med penisen i ena handen och några femhundralappar i den andra anser att de har rätt att utnyttja en redan utsatt människa. De monterar effektivt ned dessa kvinnors människovärde och förminskar dem till att bli sexdockor som endast duger till att bli påsatta när lusten faller på.

quotation startSå vad är egentligen en kvinna värd i dessa sammanhang? Svaret är att bland dessa män är en ung kvinna från Rumänien just nu värd ungefär 1 500 kronor.quotation end

Det är nämligen normalpriset för vad en sexköpare i dag betalar för samlag och oralsex när han besöker henne. När han vill unna sig något extra lägger han till en 500-lapp och kan sedan köpa något mer av hennes kropp. En lärdom som jag dragit efter att under flera år ha studerat denna ljusskygga värld är att prostitutionens verklighet är ett nattsvart hål fyllt av övergrepp och lidande. Att köpa sex är långt ifrån någon oskyldig handling. Det är ett övergrepp och ett av de tydligaste uttrycken för dessa mäns hat mot kvinnor.

Plus: Alla poliskollegor som dag och natt och oftast i motvind sliter med att försöka sätta kriminella bakom lås och bom.Minus: Sveriges daltande med kriminella.

Simon Häggström, polis och författare

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Häggström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro