ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag ser fram emot "Almedalen – the movie"

Anna Sjödin · 16 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

  Det är tidig morgon. Virungavulkanerna ligger i dimma. Fuktig regnskog reser sig. Luften är tunn på 2 000 meters höjd. I tät grönska bor släktingarna till de bergsgorillor som blev världsberömda efter att amerikanskan Dian Fossey levt 19 år med dem i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo.”De dimhöljda bergens gorillor” blev spel- och dokumentärfilm. Det var svårt att inte gripas av handlingen. Vi följde de skygga ståtliga silverryggarnas öden i flera generationer med födelse och död, lek och uppfostran. När Fossey sörjde en död gorilla var det så äkta att det kändes i hjärtat.Rovdriften är tragisk. Gorillorna dödades och lemlästades. Av deras händer och fötter gjordes askfat och fruktskålar. Vuxna djur slaktades när de försökte rädda sina ungar från att rövas bort för att bli attraktioner på zoo.

På Palmes tid var Almedalen obruten mark. De som sökte sig dit fick en äkta upplevelse. Talet bars i en Konsumkasse och hölls från ett lastbilsflak. Marknadskrafterna har skövlat Almedalens regnskog. Politikens lianer är nedklippta. Det är som på zoo. Det unika har blivit det förutsägbara. Alla arter finns representerade. I dagens Almedal strövar de stora djuren i konsulternas hägn. Du kan till och med ta på dem om du är lite försiktig. Kom ihåg att inte mata dem för mycket. I Almedalen krävs inga Trangiakök, kängor eller myggnät. Du kan lämna oömma kläder och i stället ta på seglarskorna. Du rör dig i en leende, bekväm tillvaro med pressveck på shortsen och vitvinsglas i handen på Hill and Knowltons mingel. Du behöver ingen machete för att hugga dig fram. Dina transporter hanteras av en konsultlevererad BMW-miljöbil som kör dig från apbur till apbur.Det erbjuds fina möjligheter att fota babianhövdingen Hägglund. Kamerorna smattrar. Bilderna kommer dock aldrig att publiceras i National Geographic.Bloggarnas hälsningar från Almedalen är som prefabricerade vykort från vilket överexploaterat turistmål som helst. Garanterat solsken på glättigt papper även om det regnar. Det är väl egentligen bara parningslekarna mellan politikern och den kända journalisten som är lika autentiska inslag som i den vilda naturen.

Det finns de som verkar tro att jag ogillar Almedalen. Varför skulle jag ha något emot babianburar – när babianerna frivilligt kryper in i dem?Nej, jag ser med spänning fram emot ”Almedalen – the movie”. Så kan vi lyckas reducera politiskt arbete till något som avnjuts i tv-soffan. Då blir det möjligt att se babianarslet ur fler vinklar. Detta kommer att göra sig bra i high definition-tv.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Sjödin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro