ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Jag ser inte en kollaps – jag ser möjligheter

Imad Elabdala · 16 Mar 2017
Uppdaterad 16 Mar 2017
Barnen har överlevt krig och lyckats ta sig hela vägen till Sverige, de är hjältar, skriver Imad Elabdala.

Barnen har överlevt krig och lyckats ta sig hela vägen till Sverige, de är hjältar, skriver Imad Elabdala. Foto: Privat


I veckan var det sex år sedan den arabiska våren kom till Syrien och fick ett krig som följd. Vad får det för konsekvenser för barnen som flytt hit att ständigt målas upp som ett problem i media och i samhällsdebatten?, undrar Imad Elabdala som flydde till Sverige från Syrien för fyra år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det pågår krig. Ett krig i Syrien men också ett krig i media och i samhällsdebatten. Är Sverige på väg mot en kollaps på grund av oss som flytt hit? Vem vet. Frågan är om det verkligen är konstruktivt att enbart belysa problem dag ut och dag in. För samtidigt som rubrikerna har haglat om en flyktingkatastrof de senaste åren, har tusentals barn nyligen påbörjat sina nya liv här i Sverige. Det är av allra störst vikt att vi lyfter dem som människor. Deras möjligheter likväl som deras drömmar.

För fyra år sedan lämnade jag min hemstad Homs i Syrien. Då hade kriget pågått i två år och jag hade sett staden falla samman samt nära vänner lida och dö. Men framförallt hade jag bevittnat hur barnen i min närhet helt förändrade sin personlighet. De pratade mer om döden än om livet. De kunde namnen på kulor från olika vapen snarare än namnen på tecknade seriefigurer. I samma andetag rapporterade nyhetsredaktioner runt om i världen om hur flyktingbarnens ankomst till respektive land skulle kunna leda till stora problem.

För fyra år sedan kom jag till Sverige efter en flykt som jag inte önskar någon. I Syrien arbetade jag som ingenjör inom hållbarhetsfrågor. Att vara i början av sin karriär och att lämna sitt språk, sitt land och sina vänner var fruktansvärt svårt. Och om det har tagit mig som vuxen flera år att bearbeta och processa mina minnen – hur är det då för barnen? Låt oss ta en stund och fundera över det.

Det är omöjligt att ge varje barn som flytt kriget i Syrien tillgång till en psykolog. Men vi kan se till att de har förebilder att klamra sig fast vid. Att berättelserna och exemplen om oss som flytt hit också lyfter de goda historierna och inte bara beskriver barnens ankomst i Sverige som ett problem, så som jag upplever att det mestadels låter nu.

Jag har lärt känna en vän som är 10 år gammal. Hon kom till Sverige för två år sen. Idag bor hon i en lägenhet i Huddinge tillsammans med sin mamma och syster. Hon talar perfekt svenska, har nya bästisar och älskar att dansa samt att läsa böcker (på tre olika språk!). Snart kommer hon bli vuxen i en värld som upprepade gånger beskriver henne som ett problem för samhället. Vad får det för konsekvenser? Idag har kriget i Syrien pågått i sex år. De barn som flytt är så mycket mer än offer. De har överlevt ett krig och lyckats ta sig hela vägen till Sverige. Dessa barn är hjältar och behöver få känna att de är det. Nu, men också senare i livet.

Jag upplever som sagt att positiva exempel sällan lyfts fram i mediebruset och i våra samtal med varandra. Men jag ser inte en kollaps i Sverige, jag ser möjligheter. Här finns tiden, resurserna och människorna som kan fokusera på att göra gott och jobba för konstruktiv förändring. Vi bär alla ett ansvar för utvecklingen av vårt samhälle och alla dess barns framtid.

Imad Elabdala

FAKTA om debattören…Namn. Imad ElabdalaBor. StockholmÅlder. 32Gör. Grundare av organisationen Kidnovation. Släpper snart terapiboken Sarahs resa, en barnbok där huvudkaraktären är ett barn på flykt.

FAKTA om debatten…• Den 15 mars har kriget i Syrien har pågått i 6 år.

• Rädda Barnen släppte förra veckan en rapport om barns mentala hälsa i Syrien som säger att om kriget inte snart tar slut så riskerar landet att få en permanent traumatiserad befolkning.……

• Hälften av barnen i Syrien uppger att de inte känner sig trygga i skolan och 40 procent säger att de är rädda för att leka utomhus, även precis utanför hemmet.

klar

Artikellänk är kopierad

Imad Elabdala
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro