ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag ska göra som Jimmie Åkesson vill

Lisa Magnusson · 11 Okt 2016
Uppdaterad 12 Okt 2016
På ytan påminner Sverigedemokraternas politik förstås inte alls om traditionella jämställdhetsvärderingar, utan mer om den religiösa fundamentalism som de säger sig vilja bekämpa, skriver Lisa Magnusson.

På ytan påminner Sverigedemokraternas politik förstås inte alls om traditionella jämställdhetsvärderingar, utan mer om den religiösa fundamentalism som de säger sig vilja bekämpa, skriver Lisa Magnusson.


Jag märkte ju hur obekväm han blev i söndagens partiledardebatt, när de andra hela tiden påminde honom om skiten som kommer från Sverigedemokraterna: järnrör och rasistiska tillmälen, motioner om att judar kontrollerar media, anekdoter om att sparka på döda slaktdjur och låtsas att det är judar. Låt oss istället prata om Sverigedemokraternas politik, såsom Jimmie Åkesson föreslog, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag ska göra som Jimmie Åkesson vill. För jag märkte ju hur obekväm han blev i söndagens partiledardebatt, när de andra hela tiden påminde honom om skiten som kommer från Sverigedemokraterna: järnrör och rasistiska tillmälen, motioner om att judar kontrollerar media, anekdoter om att sparka på döda slaktdjur och låtsas att det är judar. Med mera.

Låt oss istället prata om Sverigedemokraternas politik, såsom Jimmie Åkesson föreslog. Stefan Löfven hade helt rätt när han sade att partiet har nazistiska rötter. Det bildades bokstavligen ur vitmaktrörelsen. Få är dock bekväma med rastänk och judehat, och numera pratar Sverigedemokraterna istället om kultur, i synnerhet då den muslimska. De menar att muslimer har en förfärlig kvinnosyn som inte passar i det här landet.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Inte konstigt att dagens ungdom saknar hyfs

Överlag tror de mycket på det här med fack. I sitt partiprogram skriver de exempelvis att ”det existerar medfödda skillnader mellan de flesta män och kvinnor”, och talar om ”manliga och kvinnliga egenskaper”. Men vad gäller just kön så är skillnaderna av godo.

Så bra är denna multikulturella mix att barn bör få växa upp med både en man och en kvinna. Sverigedemokraterna säger nej till adoptioner för ensamstående och samkönade par. De vill även inskränka den fria aborträtten, och motionerade om det så sent som förra veckan. Motståndet mot homosexualitet är utbrett. På ytan påminner Sverigedemokraternas politik förstås inte alls om traditionella jämställdhetsvärderingar, utan mer om den religiösa fundamentalism som de säger sig vilja bekämpa. Men så är det absolut inte.

”För Sverigedemokraterna är det en fullständig självklarhet att män och kvinnor har exakt samma värde och att båda könen skall ha samma rättigheter, vara lika inför lagen och känna sig trygga och respekterade”, menar partiet som i våras avslöjades ha mörkat sexövergrepp på kvinnliga partimedlemmar och upprättat ett register över dem med nedsättande omdömen av typen ”jobbig”, ”lössläppt”, ”klängig”.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Invandrares religion är inte problemet med religiösa friskolor

En röst på Sverigedemokraterna är inte bara en röst mot de andra. Det är verkligen också en röst på Sverigedemokraterna. Det är en röst för en justitieminister som kallar kvinnor som säger emot honom för hora. Det är en röst för en andre vice ordförande som kan säga att kvinnor som blir misshandlade borde sluta gnälla, och ändå få sitta kvar. Det är en röst för den sorts finansminister som chockar andra partier genom att påminna dem om den sorts ideologiska bakgrund som Sverigedemokraterna faktiskt kommer ifrån.

Och de män som känner något slags sargad triumf över vad Sverigedemokraterna gör mot kvinnorna: Ni är grundlurade. Sverigedemokraterna bryr sig inte om er heller. De har bara förakt att erbjuda, och det är inte till hjälp för någon enda människa.

+ Visst blir man på milt humör av Leif GW Persson? Det slog mig häromdagen: Han vore den perfekta julvärden!

-  Alex Schulmans nya roman ”Glöm mig” är verkligen fantastisk. Hans belackare borde se till att läsa den innan de raljerar över den.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro