ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Jag sminkar mig inte för någon annans skull

Annika Haglund · 4 Apr 2017
Uppdaterad 4 Apr 2017
Jag sminkar mig inte för någon annan än mig själv och det är viktigt för mig att folk förstår det, skriver Annika Haglund.

Jag sminkar mig inte för någon annan än mig själv och det är viktigt för mig att folk förstår det, skriver Annika Haglund. Foto: Privat


Vad har du, främmande man, för rätt att fråga varför jag har "spökat ut mig"? undrar Annika Haglund.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Mina två största passioner i livet är smink och mode. Jag får en adrenalinkick av att gå in i sminkaffärer och jag får fjärilar i magen av att se fina kläder. Men jag får alltid höra att jag inte ska ha så mycket smink.

Vi har alla olika passioner i livet och även om min verkar ytlig så ligger det så mycket mer i det än vad folk tror. En sak som många får om bakfoten är att jag skulle ha låg självkänsla eller dåligt självförtroende för att jag tycker om att sminka mig.  Jag ser det inte som att jag är missnöjd med hur jag ser ut. Snarare tvärtom. Det är en konstform. På samma sätt som en målare börjar med en vit canvas så börjar jag likadant. Jag älskar processen med att bygga basen till att avsluta med läppar. Jag kan göra vad som helst. Jag kan sminka mig efter humör, trender eller årstider.

Det är så mycket djupare än att jag skulle vara missnöjd med hur jag ser ut. Det är en hyllning till min artistiska sida. Det är min portfolio för vad jag kan göra. Det är inte djupa sår som sitter ingrodda i min själ. Tyvärr, det är inte så seriöst. Inte för mig i alla fall. Smink är kul. Samma sak med kläder. Processen att ta fram den perfekta outfiten. Det är själva processen som är rolig. Planera, prova, välja. Det är kul!

Det kryper i skinnet på mig vid tanken av att någon tror att jag skulle sminka mig för någon annans skull. Jag fick en kommentar på tåget häromdagen av en främmande man som undrade varför jag hade ”spökat ut mig”. Först blev jag förvirrad och kollade ner på mina kläder. Då sa han ”nej, jag menar ditt ansikte”. Jag blev så paff och hade inget svar.

Isabella Löwengrip (Blondinbella) skrev nyligen i ett inlägg på sin blogg att hon ville bli professionellt sminkad och fixad varje morgon. Det blev genast kaos i kommentarerna. Varför? Varför får man inte ha ytliga mål? Varför är det så hemskt att vilja vara sminkad? Är man en bra person och har rätt värderingar ska man inte bli straffad för att man vill se ut på ett visst sätt? Kan man så ska man.

Varför känner sig vissa berättigade att uttrycka och kommentera vilt om mig på tåget, på gatan eller i sociala medier? Jag skulle aldrig gå fram och kritisera hur någon såg ut.

Jag sminkar mig inte för någon annan än mig själv och det är viktigt för mig att folk förstår det. Om jag skulle vara alla till lags skulle jag inte vara mig själv längre. Allt du gör i livet ska du göra för dig själv. Om du alltid sätter dig själv främst kommer du aldrig kunna göra fel. Det låter egoistiskt men jag skäms inte för det. Jag älskar mig själv. Varför skulle jag inte göra det?

I Sverige anses det pinsamt att berätta att man faktiskt tycker om sig själv. Men jag trivs med mig själv. Jag är en bra person, jag är driven och målmedveten. Jag är stark och snygg. Jag är jag och på samma sätt är du du. Vi borde inte lära någon att massa smink är fel eller att inget smink är fel. Vi uttrycker oss på olika sätt. Så sminka och klä dig exakt hur du vill, så kommer jag också göra det!

Annika Haglund

pil
Om debattören

• Ålder: 25 år.

• Bor: Stockholm.

• Gör:Bloggar och youtubar om smink och mode.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Haglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro