ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag som gillade att vara nybliven pappa

Jonas Cramby · 7 Mar 2011
Uppdaterad 7 Mar 2011

klar

Artikellänk är kopierad

När jag satt och kollade när min dotter skuttade omkring på sin leksakshäst i morse slog det mig plötsligt: jag är inte en nybliven pappa längre. Hon är snart två och ett halvt år och tiden, det aset, måste lika omärkligt som obönhörligt ha puttat in mig i kategorin ”småbarnsförälder” i stället.

Fan. Jag som gillade att vara nybliven pappa.

För er som tror att skillnaden inte är så stor kan jag meddela att det är den. En nybliven pappa (eller mamma) är någon som kanske har trötta ögon och morotspuré på sina nyinköpta Acnejeans men som fortfarande kan relatera till sina barnlösa singelkompisar (och som fortfarande faktiskt köper nya jeans).

För nyblivna föräldrar är varje liten ny händelse spännande och exotisk – första besöket på barnavårdscentralen, barnets första steg eller att ens blöjmärke släpper ett nytt, häftigt nallemönster. Att vara nybliven förälder är att dagligen titta på sin partner med ögon som säger, ”Hur jävla sjukt är inte det här?” och hela tiden förundras över hur intensivt, skrämmande och spännande livet blivit när man har fått något verkligt att riskera – samtidigt som man fortfarande skrattar när singelkompisar citerar den barnhatande ståuppkomikern Bill Hicks: ”Att få barn är inget större mirakel än att äta mat och att en bajskorv sedan kommer ut ur stjärten.”

Att vara småbarnsförälder är, däremot, att bli mer och mer irriterad varje morgon av att sätta på den krånglande ungen bävernylonoverallen samt få mindre och mindre sympati när ens kompisar klagar på helt meningslösa saker som, för att citera den singelhatande ståuppkomikern Louis CK, ”min lägenhet är för mörk och min flickvän gillar inte samma musik som jag.”

Att bli småbarnsförälder är att varje dag bli lite tråkigare. Åtminstone tror jag det.

För samtidigt inser jag också att varje gång som jag hittills gjort antaganden om hur hemskt det kommande skedet i mitt liv kommer bli, så har jag haft fel. Och när det en dag, om bara ett litet tag, slår mig att jag i stället är pappa till en tonåring kommer jag alldeles säkert tänka: ”Fan. Jag som gillade att vara småbarnsförälder.”

Nicke Borg The Moniker+

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro