ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag stödjer Europa med portvin

Johan Norberg · 26 Jun 2013
Uppdaterad 2 Aug 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Jag stödjer Europa med portvin
Jag stödjer Europa med portvin

JOHAN NORBERG

Jag har just köpt två flaskor hyfsat portvin, för jag har förlorat ett vad. Jag trodde att minst ett euroland skulle ha övergivit valutan vid det här laget. Nationalekonomen Andreas Bergh och Dagens Industri-skribenten Henrik Mitelman trodde inte det, och satte emot. De hade rätt och har gjort sig förtjänta av ett par flaskor från Portugal.

Men att eurozonen håller samman betyder inte att Europa gör det. Bygget hålls ihop av räddningspaket och löften om nya lån från centralbanken. Utan dem hade skuldsatta länder som Grekland, Cypern, Spanien, Portugal, Italien, Irland och stora delar av Europas banksektor varit i konkurs. 

För att klara skulderna framöver behöver dessa länder mer tillväxt än de har ens i goda tider. Och än så länge har de inte liberaliserat sina ekonomier i den utsträckning som krävs för det. Då är det mest en tidsfråga innan de behöver nya räddningar eller skuldavskrivningar. I slutet av juli har Grekland slut på pengar – igen.

I utbyte mot räddningspaket har Tyskland tagit allt mer kontroll över dessa länders politik och tvingar fram skattehöjningar och nedskärningar. Det är ett farligt spel, där nordeuropéer tycker att de tvingas betala för dem som inte sköter sig och sydeuropéer tycker att de blir påtvingade en politik som de inte har valt. Båda sidor känner sig som förlorare och skyller på den andra. Det skapar grogrund för populister och nationalism på båda håll.

Under tiden genomgår Sydeuropa ett ekonomiskt blodbad. Sedan krisen bröt ut har nästan en tiondel av Italiens och Portugals ekonomier utraderats och nästan en fjärdedel av Greklands. Småföretagen kraschar och arbetslösheten i Spanien och Grekland har nått 27 procent. Mer än 19 miljoner är arbetslösa i eurozonen. Som om alla finländare, alla österrikare och alla balter var utan jobb. 

I en mening har valutaunionen som den var tänkt redan upplösts. Euron skulle skapa en gemensam kapitalmarknad och utjämna lånekostnader, men företag i Sydeuropa betalar nu fem procent mer för lånen än företag i norra Europa. Banker har dragit tillbaka pengarna från andra euroländer. För att hindra kapitalflykt har Cypern infört på papperet olagliga valutakontroller, vilket gör att en cypriotisk euro inte är detsamma som en fransk eller tysk.  

Skuldbergen, den sociala desperationen, den nya nationalismen – var och en av dem kan vara tillräcklig för att bryta upp euron. Jag har fått fel om tajmingen, men kan tänka mig att spela kvitt eller dubbelt. Om inte annat kan Portugal behöva intäkterna från två flaskor portvin till. Landet är inne i det tredje året av djup kris. Arbetslösheten är 18 procent, ungdomsarbetslösheten 43 procent. Statsskulden är en fjärdedel större än landets hela ekonomi.

- Internetskatten. Radiotjänst stjäl dina pengar om du har dator eller läsplatta och därmed tillgång till SVT. Som om Metro skickade alla svenskar en räkning för att de har tillgång till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro