ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Jag tänker inte sponsra skvallret"

Alexandra Pascalidou · 4 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skvaller är vardagens socker. En tillfällig flykt från den egna verkligheten, ett pikant inslag med delikata detaljer som förskönar fikapausen.Förr stannade skvallret i ett omsorgsfullt omgärdat revir men i interneteran har skvallret fått vingar och svävar snabbt ut i cyberrymden. Skvallertidningar säljer som aldrig förr och tabloiderna tänjer alltmer på gränserna mellan ren rapportering och smetigt skvaller. Ingen går fri. Ingen är i det här fallet Kungen. Hans majestät konungen som i alla år gått fri. När jag för femton år sedan började arbeta som journalist fick jag ett välvilligt råd från en gråhårig TV-chef som tillhörde den vänsterfalang som var stark monarkimotståndare. Han sa: "Vad du än gör – kritisera aldrig Kungen. Då är du stekt!" Eftersom jag har svårt att lyda order hände det vid ett tillfälle att jag ifrågasatte Kungens klassiska jultal men i övrigt var jag allmänt lågmäld om Kungahusets förehavanden av respekt för den kulturella konsensus och tystnad som låg som ett täcke över vårt land. Ändå skvallrades det flitigt i fikarummen på varenda redaktion jag bevistat de senaste åren. Det var alltid någon som kände någon som hade suttit i kungens famn eller om det var kungens kompis famn. Jag slog lydigt dövörat till och tänkte att kända människor alltid drabbas av illvilliga lögner och lösryckta rykten.

Kungen var vår sista heliga ko som fick även den mest radikala republikanen att knäböja och tiga för det tabubelagda. Tills nu. När en trio kommer ut med en skandalbok som lyfter den rojalistiska slöjan. Skandalboken som beskriver kungens krokodilköttmiddagar och låter oss kika in i hans majestäts sängkammare. Hemliga källor som viskar om saftiga strippklubbsbesök och ”flickor” till kaffet. Men vad säger boken om oss och vårt samhälle egentligen? Vi har kommit till en punkt när vi slaktar vår sista heliga ko.

Det är onekligen ett trendbrott. En uppgörelse med den tabubelagda tystnaden. En reträtt från respekten för privatlivets helgd och ner till skvallersörjans populistiska pölar. Vad ska vi göra av kunskapen? Fäller vi kungen från den pompösa piedestal han tilldelats? Kräver vi att kungen abdikerar lagom till pensionen och att den bedragna drottningen dumpar honom? Och varför kommer boken just nu efter kronprinsessbröllopet och rojalistisk mediayra? Jag tänker inte sponsra skvallret. Trogna tronarvingar eller vänsterprasslande prinsar spelar ingen roll. Ty det kan bara bli bättre. Säga vad man vill om Victoria men sannolikheten att hon kommer att springa på skumma stripklubbar är närmast obefintlig. + Filmen "Fair Game" med min favorit Sean Penn i huvudrollen. – Skvallerkulturen som säljer och sprider aska för våra ögon.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro