ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Jag undrar om han ätit mystiska svampar till frukost

Alexandra Pascalidou · 19 Maj 2011
Uppdaterad 19 Maj 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sommaren är här. Kavla upp ärmarna. Nu väntar arbete och ansvar. För var och en av oss efter förmåga. Glöm lata dagar i hängmattan. Stockholm är en av världens vackraste städer. I synnerhet under sommarhalvåret när körsbärsträden står i blom. Nordens Venedig vilar på vatten och orörd natur och bjuder oss alla på stunder av skönhet i den stressiga vardagen. 

Jag har förmånen att bo nära en park. Här gungar barn, här sitter pensionärer på parkbänkar, här möts människor i alla åldrar för en spontan picknick eller ett organiserat möte i solen. Dagligen vallfärdar turister hit för att beundra staden i all sin prakt och man kan inte annat än känna stolthet över att dessa människor åkt från andra sidan jordklotet eller kontinenten för att hedra vår huvudstad. Så långt allt gott. Om det inte vore för de här bedrövliga morgonpromenaderna när jag på väg till förskolan passerar en park som förvandlats till en sophög. Pizzakartonger, vinflaskor, ölburkar och servetter ligger utspridda runt soptunnorna. Det första förskolepersonalen gör när de anländer på morgnarna är att de tvingas städa undan allt för att barnen inte ska skada sig på soporna. Så går de stackars pedagogerna och plockar ansvarslösa parkbesökares rester. Här finns inte heller någon offentlig toalett så dagligen ser jag stora och små som utför sina behov i det fria. Vi borde verkligen värna om bilden av Sverige som en ren och naturskön destination. Så jag sätter mig och skriver ett brev till Stockholms Stads parkförvaltning och får till svar att det krävs en attitydförändring. Ty de har gjort sitt. Nu är det upp till oss invånare att ta vårt ansvar. Nu borde vi med andra ord beväpna oss med skräppinnar och agera soppoliser.  Vi, du och jag, måste ta hand om det offentliga rummet som om det vore vårt eget hem. Jag misstänker att han kommer från Peru. Bussföraren som stämplar mitt förköpshäfte koncentrerat. Plötsligt hör jag honom göra långa utläggningar i högtalarsystemet på spanska om staden, om Strandvägen, om möjliga bussbyten. Resenärerna som inte förstår spanska tittar stumma på varandra och jag kan inte sluta skratta. Jag undrar om han ätit mystiska svampar till frukost och häpnar över den dedikation han visar. Tills jag inser att sällskapet bredvid mig, längst bak i bussen, är just spansktalande turister. Och jag hör hur imponerande de blir över bussförarens omtanke och att de på en helt vanlig buss kan få en spontan guidning på sitt eget modersmål. "Solamente en Suecia", nickar de. Bara i Sverige kan något så fint hända. Och jag vill bara gå fram och krama den duktige svensk-peruanske självutnämnde turistambassadören som säljer Sverige.Turistsäsongen är här. Det är upp till oss alla att slipa på varumärket Sverige. Det är så roligt när världen kommer till oss. Lady Gaga som chefredaktör i Metro! Hennes hyllning till alla olika- alla lika var välbehövlig i en värld med växande rasism. Socialistpampen Strauss-Kahn som misstänks för övergrepp på en städerska.+

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro